Andrei Dumitra, CTE: Trebuie o strategie națională pe termen lung privind colectarea deșeurilor

in Legislatie 23 February 2021 268 Views

Pentru ca România să își atingă țintele de reciclare este nevoie de o strategie națională care să fie agreată pe termen lung, indiferent de guvern, a subliniat Andrei Dumitra, General Manager CTE Solution, în conferința Green Report „Legea compostului. Cum colectăm eficient”.

„Oamenii sunt deschiși să colecteze separat. Au o problemă unde să arunce deșeul verde, deșeurile din demolări. Există deschidere și la nivel de salubrist. Însă ar trebui să există o strategie națională care să fie agreată pe termen lung, agreată de toate culorile politice, care să nu se mai schimbe de la an la an, de la guvern la guvern, astfel încât să atingem țintele impuse de Uniunea Europeană. Nu ne mai putem descurca cu politici care țin un an, doi, trei, după care o luăm de la capăt. Aceste discuții le am cu domnul Mihalache și cu doamna Duican (n.r. ambii prezenți în conferință) din 2011”, a precizat Andrei Dumitra.

Andrei Dumitra a arătat că există soluții variate pentru devierea deșeurilor de la groapă, atât a compostului, cât și a deșeurilor reciclabile, dar și pentru obținerea energiei din deșeuri, dar realitatea din teren arată că România nu își permite aceste costuri.

„Ceea ce văd în piață este că de multe ori tarifele nu susțin implementarea acestor soluții. Putem să dăm soluții cu parteneri din Austria, Franța. Dacă începem să facem analize de cost ne dăm seama că nu putem implementa soluții care funcționează la colegii din vest. Rezultă acele grafice pe care le-ați arătat (n.r. cu ratele scăzute de reciclare a deșeurilor menajere)”, a mai spus acesta.

Soluția acestuia este ca marii jucători din acest domeniu – inclusiv ministerul Mediului și ministerul Agriculturii, prezenți în conferința Green Report – să creeze norme clare, plecând de la modelele altor țări, dar care să fie fezabile pentru România și pentru prețurile de aici.

Citește și: 

Ministrul Mediului cere implicarea autorităților locale în aplicarea Legii compostului

Legea Compostului. Cum colectăm eficient

Comentarii

comentarii