Angajamentul Chinei de a reduce poluarea ar putea evita 94.000 de decese și realizarea unor economii de 339 miliarde de dolari

in Poluare 27 April 2018 31 Views

China ar putea evita aproape 94.000 de decese premature, dar ╚Öi s─â economiseasc─â 339 miliarde de dolari ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii ├«n urm─âtorii 12 ani dac─â ├«╚Öi p─âstreaz─â angajamentul de a reduce emisiile de carbon ├«n conformitate cu acordul climatic de la Paris, potrivit unui studiu citat de China Daily.

O reducere anual─â cu 4% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ├«n China va permite realizarea unei economii de 339 de miliarde de dolari ├«n sistemul na┼úional de s─ân─âtate chinez p├ón─â ├«n 2030, prevede un raport efectuat de speciali┼čtii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), o prestigioas─â universitate american─â, ╚Öi publicat ├«n revista de specialitate Nature Climate Change.

Această sumă este de patru ori mai mare decât cheltuielile acceptate de autorităţile din Beijing pentru implementarea unor politici oficiale de reducere a emisiilor de CO2, conform acestui studiu publicat în Nature Climate Change.

“╚Üara ar putea s─â aib─â o balan╚Ť─â net pozitiv─â, baz├óndu-se doar pe co-beneficiile din s─ân─âtate asociate cu ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii aerului, ├«n raport cu costul unei politici de mediu”, spune co-autorul studiului, Noelle Eckley Selin, profesor asociat la Institutul MIT pentru Date, Sisteme ╚Öi Societate ╚Öi departamentul de ╚śtiin╚Ťe a P─âm├óntului, Atmosferei ╚Öi Planetare (EAPS).

China este cel mai mare emi╚Ť─âtor de gaze cu efect de ser─â din lume

China este principalul emi┼ú─âtor de gaze cu efect de ser─â pe plan mondial, situa┼úie care se explic─â prin utilizarea ├«nc─â substan┼úial─â a c─ârbunelui pentru produc┼úia de electricitate ┼či ├«nc─âlzirea locuin┼úelor din aceast─â ┼úar─â asiatic─â.

China este considerat─â un lider poten╚Ťial ├«n lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice dup─â ce SUA s-au retras din acordul de la Paris.

Echipa MIT a folosit un model pentru a simula modul ├«n care o politic─â climatic─â schimb─â activitatea economic─â a unei provincii, utilizarea energiei ╚Öi emisiile de CO2 ╚Öi al╚Ťi poluan╚Ťi atmosferici. Simularea a calculat nivelul de poluare pe care comunit─â╚Ťile o inhaleaz─â ╚Öi a consultat literatura epidemiologic─â pentru a determina num─ârul de decese care ar putea fi evitate.

Cercetătorii au calculat apoi valoarea economică a deceselor și le-au comparat cu costul total al implementării politicii de mediu.

Echipa MIT, care a inclus economi╚Öti ╚Öi cercet─âtori ├«n domeniul atmosferei, a analizat dac─â calitatea aerului din China ╚Öi s─ân─âtatea public─â a ╚Ť─ârii ar putea beneficia de o politic─â na╚Ťional─â menit─â s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â clima mondial─â.

Echipa a constatat c─â, ├«n cadrul unui “scenariu f─âr─â politici de mediu”, China ar avea mai mult de 2,3 milioane de decese premature, legate de poluare p├ón─â ├«n 2030. Dac─â, ├«ns─â, va reduce emisiile cu 3, 4 sau 5% pe an, China ar evita 36.000, 94.000 ╚Öi, respectiv, 160.000 de decese premature.

 

Comentarii

comentarii