Angajat al departamentului pentru protecția mediului din Florida, pedepsit pentru folosirea expresiei „schimbări climatice”

in Autoritati 23 March 2015 150 Views

Un angajat al departamentului de protecția mediului din Florida a fost forțat să își ia concediu și să își facă o evaluare a sănătății mintale, din cauză că a încălcat regula nescrisă a guvernatorului Rick Scott, conform căreia un anagajat nu are voie să folosească în nicio împrejurare expresiile „schimbări climatice” sau „încălzire globală”, informează The Guardian.

4820683377_b46be83cbc_z

Furtună tropicală deasupra Floridei. © NASA Goddard Space Flight Center

Se pare că Barton Bibler, vechi angajat al departamentului, a inclus o mențiune explicită referitoare la schimbările climatice în însemnările oficiale de la întâlnirea Florida Coastal Managers Forum, care a avut loc la finalul lui februarie. În cadrul întâlnirii s-au discutat probleme precum schimbările climatice, creșterea nivelului mării și posibilul impact asupra mediului al sistemului de conducte de petrol Keystone XL.

Pe 9 martie, Bibler a primit o mustrare oficială pentru că „a denaturat faptul că ‘agenda oficială a întâlnirii a inclus schimbările climatice’”, conform unei declarații a Public Employees for Environmental Responsibility (Peer), o organizație națională non-profit care apără drepturile angajaților publici și asigură resurse și îndrumare pentru informatori, utilizând rețeaua sa de membri din întreaga țară.

Conform plângerii depuse, conducerea departamentului l-a instruit pe Bibler să stea acasă două zile. I-au spus că se poate întoarce la birou după ce o evaluare a sănătății sale mintale ar confirma că e „apt pentru muncă”, mai spune plângerea. În scrisoarea către Candie Fuller, inspectorul general al Floridei, directorul național al Peer cere o anchetă completă a problemei.

Bibler a declarat la Miami Herald că el „nu a primit memo-ul” despre ordinul de interdicție a folosirii termenilor, așa că atunci când s-a prezentat și i-a felicitat pe ceilalți oficiali pentru munca grozavă prin care adresează problema schimbării climatice, „reacția a fost în mare parte una de șoc”.

Primele știri despre interzicerea folosirii acestor fraze au apărut la începutul lui martie, când Florida Center for Investigative Reporting a aflat că regula e impusă de conducere, după ce Scott a venit la putere și l-a numit ca director al departamentului protecției mediului pe Herschel Vinyard Jr.

The Guardian a solicitat comentarii, dar Scott și reprezentații săi au negat cu ardoare existența unei asemenea politici. De asemenea, Scott a evitat foarte mult timp întrebări despre schimbările climatice folosind refrenul „eu nu sunt un om de știință” și denaturând, în mod constant, stadiul de pregătire a statului în ce privește creșterea nivelului mării.

Florida e deosebit de vulnerabilă la efectele schimbării climatice, având în vedere că 80 de procente din locuitorii statului trăiesc sau muncesc în apropierea coastei. Furtunile recente, inclusiv uraganul Filma, au cauzat daune de miliarde de dolari în ultimii zece ani.


Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Departamentul de Protecția Mediului din Florida interzice folosirea sintagmei „schimbări climatice”

Dezastrele naturale au provocat pagube de 300 miliarde de dolari

Comentarii

comentarii