O zi liber─â pentru fiecare 3 zile ├«n care angaja╚Ťii vin pe biciclet─â la serviciu

in Transport 7 July 2016 65,211 Views

Unele companii ├«ncurajeaz─â mersul pe biciclet─â doar la nivel declarativ. Altele, au trecut la ac╚Ťiune. Carrefour Rom├ónia a pus la dispozi╚Ťia angaja╚Ťilor 15 biciclete timp de o lun─â, a oferit ore ╚Öi zile libere celor care au venit cu bicicleta la serviciu, au organizat cursuri de pedalat ╚Öi au dat cadou biciclete ╚Öi antifurturi.

carrefour bike2work lead

De aproximativ o lun─â, ├«n fa╚Ťa sediului Carrefour se face zarv─â ├«n fiecare zi de vineri. C├ó╚Ťiva dintre angaja╚Ťii care ╚Ötiu s─â mearg─â pe biciclet─â ├«i ├«nva╚Ť─â s─â pedaleze pe colegii lor necunosc─âtori. Aceasta este doar una dintre ac╚Ťiunile prin care compania ├«ncearc─â s─â ├«ncurajeze folosirea bicicletei ca mijloc de transport spre serviciu.

Ideea de a-i stimula pe angaja╚Ťi s─â foloseasc─â bicicleta ├«i apar╚Ťine Cristinei Damian, Employer Brand Responsible ├«n cadrul companiei Carrefour. Cristina s-a al─âturat echipei ├«n luna mai. De atunci, a reu╚Öit s─â implementeze un proiect pe care colegii ar fi vrut s─â-l┬ápremieze la o competi╚Ťie intern─â de inova╚Ťie.

Cum a luat naștere proiectul

Din martie p├ón─â ├«n noiembrie, Cristina folose╚Öte bicicleta pentru a se deplasa spre serviciu. ├Än apropierea Zilei Mediului, s─ârb─âtorit─â la nivel mondial ├«n data de 5 iunie, s-a g├óndit c─â ╚Öi compania pentru care lucreaz─â trebuie s─â marcheze cumva momentul. Con╚Ötient─â de beneficiile ciclismului, i s-a p─ârut c─â un proiect g├óndit ├«n jurul pedalatului pe dou─â ro╚Ťi ar fi perfect. Zis ╚Öi f─âcut!

A numit proiectul Semaine Enviro Week ╚Öi a cerut ajutorul Asocia╚Ťiei Green Revolution, pentru a-l implementa. ├Äncep├ónd cu anul trecut, ONG-ul desf─â╚Öoar─â un proiect prin care ├«ncearc─â s─â conving─â companiile s─â-╚Öi ├«ncurajeze angaja╚Ťii s─â vin─â cu bicicleta la munc─â. Proiectul se nume╚Öte Bike2Work ╚Öi este implementat de Geanina Matei ╚Öi Bogdan Ionete.

Bogdan a pus la dispozi╚Ťia companiei 15 biciclete ╚Öi i-a ajutat s─â amplaseze rastele ├«n parcarea subteran─â.┬á├Än plus, ├«mpreun─â cu reprezentan╚Ťii unei companii de s─ân─âtate postural─â (Active Life), a vorbit angaja╚Ťilor Carrefour despre beneficiile mersului pe biciclet─â ╚Öi despre importan╚Ťa p─âstr─ârii unei posturi corecte.

carrefour bike2work workshop

A╚Öa cum ├«i spune ╚Öi numele, proiectul Semaine Enviro Week era ini╚Ťial planificat pentru o singur─â s─âpt─âm├ón─â. ├Äns─â, la finalul acesteia, compania a decis s─â ├«l prelungeasc─â. A╚Öa c─â angaja╚Ťii Carrefour care vin cu bicicleta la munc─â, ├«n perioada 6 iunie-15 iulie, au tot soiul de beneficii.

Cum ├«i premiaz─â compania pe angaja╚Ťii-bicicli╚Öti

├Än primul r├ónd, compania le-a oferit gratuit 15 biciclete angaja╚Ťilor care nu aveau┬áuna, timp de o lun─â. Cei care au venit la munc─â pedal├ónd, au putut pleca mai repede cu o or─â de la birou. Dac─â au repetat experien╚Ťa de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, ╚Öi-au putut lua o ├«ntreag─â zi liber─â. ├Äns─â nu to╚Ťi cei implica╚Ťi au ╚Öi f─âcut asta, m─ârturise╚Öte Cristina, c─âci nu le-a permis volumul de munc─â.

Apoi, aproape ├«n fiecare zi de vineri, timp de 2 ore, au organizat lec╚Ťii de mers pe biciclet─â. I-au invitat pe colegii care pedaleaz─â s─â-i ├«nve╚Ťe ╚Öi pe angaja╚Ťii care nu ╚Ötiau. ├Än prima s─âpt─âm├ón─â, au oferit participan╚Ťilor 5 biciclete, prin tragere la sor╚Ťi, ╚Öi 30 de antifurturi – ca premii de consolare. S─âpt─âm├ónal, au mai f─âcut cadou c├óte o biciclet─â noroco╚Öilor.

Ce impact a avut proiectul și cum va fi continuat

carrefour bike2work afisF─âr─â implicare activ─â ╚Öi constant─â, proiectul nu ar fi avut succes. De╚Öi i-a informat constant pe colegi, pe mail ╚Öi pe aplica╚Ťia de comunicare intern─â, ÔÇ×unealta one-to-one a fost cea mai eficient─âÔÇŁ, spune Cristina.

├Äns─â, cu toate eforturile ╚Öi bunele inten╚Ťii, rezultatele sunt oarecum sub a╚Ötept─âri. Doar 6 sau 7 biciclete din 15 au fost folosite, ├«n medie, s─âpt─âm├ónal. Compania a ├«ncercat s─â afle, printr-un sondaj, ce ├«i re╚Ťine pe angaja╚Ťi. Au descoperit c─â distan╚Ťele prea lungi ╚Öi bicicletele prea grele sunt principalele impedimente.

Totu╚Öi, au existat oameni care au rezonat cu proiectul. 15 au venit ├«n total cu bicicleta ╚Öi aproximativ 40 au participat la cursuri. ├Än zilele ├«n care era prea cald pentru lec╚Ťiile de pedalat, unii colegi insistau s─â le mute diminea╚Ťa sau seara. Altcineva┬áa propus proiectul ├«ntr-o competi╚Ťie intern─â, ├«n care se premiaz─â ini╚Ťiative inovatoare. Proiectul nu a ajuns ├«ns─â ├«n final─â.

De asemenea, un grup de angaja╚Ťi pasiona╚Ťi de ciclism ╚Öi-au invitat┬ácolegii┬ás─â se al─âture unei ac╚Ťiuni de pedalat p├ón─â ├«n Vama Veche. R─âm├óne de v─âzut dac─â ╚Öi cum vor pedala. Cert este c─â deja compania se g├ónde╚Öte s─â reia proiectul, ├«ntr-o form─â sau alta, anul viitor.

carrefour bike2 work echipa

O parte dine chipa Carrefour România

Comentarii

comentarii