O zi liberă pentru fiecare 3 zile în care angajații vin pe bicicletă la serviciu

in Transport 7 July 2016 68,796 Views

Unele companii încurajează mersul pe bicicletă doar la nivel declarativ. Altele, au trecut la acțiune. Carrefour România a pus la dispoziția angajaților 15 biciclete timp de o lună, a oferit ore și zile libere celor care au venit cu bicicleta la serviciu, au organizat cursuri de pedalat și au dat cadou biciclete și antifurturi.

carrefour bike2work lead

De aproximativ o lună, în fața sediului Carrefour se face zarvă în fiecare zi de vineri. Câțiva dintre angajații care știu să meargă pe bicicletă îi învață să pedaleze pe colegii lor necunoscători. Aceasta este doar una dintre acțiunile prin care compania încearcă să încurajeze folosirea bicicletei ca mijloc de transport spre serviciu.

Ideea de a-i stimula pe angajați să folosească bicicleta îi aparține Cristinei Damian, Employer Brand Responsible în cadrul companiei Carrefour. Cristina s-a alăturat echipei în luna mai. De atunci, a reușit să implementeze un proiect pe care colegii ar fi vrut să-l premieze la o competiție internă de inovație.

Cum a luat naștere proiectul

Din martie până în noiembrie, Cristina folosește bicicleta pentru a se deplasa spre serviciu. În apropierea Zilei Mediului, sărbătorită la nivel mondial în data de 5 iunie, s-a gândit că și compania pentru care lucrează trebuie să marcheze cumva momentul. Conștientă de beneficiile ciclismului, i s-a părut că un proiect gândit în jurul pedalatului pe două roți ar fi perfect. Zis și făcut!

A numit proiectul Semaine Enviro Week și a cerut ajutorul Asociației Green Revolution, pentru a-l implementa. Începând cu anul trecut, ONG-ul desfășoară un proiect prin care încearcă să convingă companiile să-și încurajeze angajații să vină cu bicicleta la muncă. Proiectul se numește Bike2Work și este implementat de Geanina Matei și Bogdan Ionete.

Bogdan a pus la dispoziția companiei 15 biciclete și i-a ajutat să amplaseze rastele în parcarea subterană. În plus, împreună cu reprezentanții unei companii de sănătate posturală (Active Life), a vorbit angajaților Carrefour despre beneficiile mersului pe bicicletă și despre importanța păstrării unei posturi corecte.

carrefour bike2work workshop

Așa cum îi spune și numele, proiectul Semaine Enviro Week era inițial planificat pentru o singură săptămână. Însă, la finalul acesteia, compania a decis să îl prelungească. Așa că angajații Carrefour care vin cu bicicleta la muncă, în perioada 6 iunie-15 iulie, au tot soiul de beneficii.

Cum îi premiază compania pe angajații-bicicliști

În primul rând, compania le-a oferit gratuit 15 biciclete angajaților care nu aveau una, timp de o lună. Cei care au venit la muncă pedalând, au putut pleca mai repede cu o oră de la birou. Dacă au repetat experiența de 3 ori pe săptămână, și-au putut lua o întreagă zi liberă. Însă nu toți cei implicați au și făcut asta, mărturisește Cristina, căci nu le-a permis volumul de muncă.

Apoi, aproape în fiecare zi de vineri, timp de 2 ore, au organizat lecții de mers pe bicicletă. I-au invitat pe colegii care pedalează să-i învețe și pe angajații care nu știau. În prima săptămână, au oferit participanților 5 biciclete, prin tragere la sorți, și 30 de antifurturi – ca premii de consolare. Săptămânal, au mai făcut cadou câte o bicicletă norocoșilor.

Ce impact a avut proiectul și cum va fi continuat

carrefour bike2work afisFără implicare activă și constantă, proiectul nu ar fi avut succes. Deși i-a informat constant pe colegi, pe mail și pe aplicația de comunicare internă, „unealta one-to-one a fost cea mai eficientă”, spune Cristina.

Însă, cu toate eforturile și bunele intenții, rezultatele sunt oarecum sub așteptări. Doar 6 sau 7 biciclete din 15 au fost folosite, în medie, săptămânal. Compania a încercat să afle, printr-un sondaj, ce îi reține pe angajați. Au descoperit că distanțele prea lungi și bicicletele prea grele sunt principalele impedimente.

Totuși, au existat oameni care au rezonat cu proiectul. 15 au venit în total cu bicicleta și aproximativ 40 au participat la cursuri. În zilele în care era prea cald pentru lecțiile de pedalat, unii colegi insistau să le mute dimineața sau seara. Altcineva a propus proiectul într-o competiție internă, în care se premiază inițiative inovatoare. Proiectul nu a ajuns însă în finală.

De asemenea, un grup de angajați pasionați de ciclism și-au invitat colegii să se alăture unei acțiuni de pedalat până în Vama Veche. Rămâne de văzut dacă și cum vor pedala. Cert este că deja compania se gândește să reia proiectul, într-o formă sau alta, anul viitor.

carrefour bike2 work echipa

O parte dine chipa Carrefour România

Comentarii

comentarii