Mii de specii de animale ╚Öi zeci de gr├óne s─âlbatice sunt ├«n pericol de extinc╚Ťie din cauza activit─â╚Ťii umane

in Biodiversitate 7 December 201766 Views

Speciile vulnerabile de animale ╚Öi gr├óne ├«nt├ómpin─â mari dificult─â╚Ťi din cauza schimb─ârilor climatice ╚Öi a practicilor nesustenabile de agricultur─â ╚Öi pescuit, conform noii liste ro╚Öii publicate de Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii (IUCN).

extinc╚Ťie specii

Grupul de cercet─âtori de la IUCN a evaluat 91.523 specii, dintre care 25.821 sunt amenin╚Ťate, 866 sunt extincte ╚Öi 69 sunt disp─ârute din s─âlb─âticie (singurele exemplare care mai exist─â sunt ├«n captivitate sau ├«n afara habitatului lor obi╚Önuit). S-au g─âsit 11.783 specii vulnerabile, 8.455 ├«n pericol de dispari╚Ťie ╚Öi 5.583 ├«n stare critic─â.

Rata de extinc╚Ťie a faunei, mai mare ca oric├ónd

Printre speciile aflate ├«n cel mai mare pericol se afl─â delfinul Irrawady ╚Öi marsuinul f─âr─â dorsal─â, care tr─âiesc ├«n zone din sud-estul Asiei. Pescuitul excesiv este principalul factor care duce la decimarea popula╚Ťiilor ÔÇô plasele de pescuit sunt ni╚Öte capcane mortale pentru aceste viet─â╚Ťi marine.

Un alt animal care a cunoscut un declin spectaculos, pierzând 80% din exemplare în ultimul deceniu, este o specie de oposum din Australia (Ngwayir). Este sensibil la căldură, suferind din cauza temperaturilor care ajung constant la peste 35 de grade.

O treime dintre ╚Öerpii ╚Öi ╚Öop├órlele din Japonia sunt amenin╚Ťate, din cauza pierderii habitatului, a comer╚Ťului cu animale de cas─â ╚Öi a introducerii de predatori noi, ca nev─âstuica japonez─â.

Trei specii de șopârle care se găseau doar pe Insula Crăciunului din Australia au fost declarate extincte în sălbăticie.

Mai mult de 40 de specii de p─âs─âri din Noua Zeeland─â sunt acum extincte, ╚Öi multe altele r─âm├ón ├«n pericol. Totu╚Öi, eforturile de conservare din aceast─â ╚Ťar─â au f─âcut diferen╚Ťa pentru dou─â specii de kiwi, care au trecut de la pericol de dispari╚Ťie la statutul de specie vulnerabil─â.

╚śeful proiectului, Craig Hilton-Taylor, a declarat c─â speciile dispar ├«ntr-un ritm mai rapid dec├ót oric├ónd ├«n istoria umanit─â╚Ťii. Cu toate acestea,┬á ÔÇ×lista ro╚Öie ne ofer─â ╚Öi speran╚Ť─â ╚Öi ne arat─â c─â eforturile de conservare pot func╚Ťiona.ÔÇŁ

Uniunea inten╚Ťioneaz─â s─â evalueze 160.000 de specii p├ón─â la sf├ór╚Öitul deceniului.

Care este cauza dispari╚Ťiei gr├ónelor s─âlbatice

Lista ro╚Öie cuprinde trei specii de orez s─âlbatic, dou─â de gr├óu s─âlbatic ╚Öi 17 specii de cartof s─âlbatic, care sunt ├«n pericol de extinc╚Ťie din cauza agriculturii intensive, a defri╚Ö─ârii ╚Öi a expansiunii urbane.

Gr├ónele s─âlbatice sunt esen╚Ťiale pentru siguran╚Ťa alimentar─â a umanit─â╚Ťii. Fiind mai rezistente, sunt folosite pentru crearea de gr├óne noi, cu o diversitate genetic─â mai bogat─â ╚Öi care vor face fa╚Ť─â mai bine schimb─ârilor climatice.

Majoritatea speciilor de orez din listă se află în Sud-Estul Asiei. Grâul sălbatic în pericol se găsește mai ales în Orientul Mijlociu, în zone de război la care specialiștii în conservarea speciilor nu au acces. Cât despre cartofi, speciile vulnerabile se află în Africa, unde oferă hrană pentru aproximativ 1 milion de oameni anual.

Valoarea economică a grânelor sălbatice se ajunge la 115 miliarde de dolari pe an.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii