Umanitatea pierde speciile de animale mari într-un ritm rapid

in Biodiversitate 31 May 2019 91 Views

Distrugerea vie╚Ťii s─âlbatice de c─âtre umanitate va duce la o ÔÇ×mic╚ÖorareÔÇŁ a naturii, iar dimensiunea medie a corpului animalelor ar putea sc─âdea cu o p─âtrime, conform unui nou studiu.

Cercetătorii estimează că peste 1000 de specii mai mari de mamifere și păsări cum ar fi rinoceri și vulturi vor dispărea secolul viitor și că acest lucru ar putea duce la colapsul ecosistemelor.

├Än ultimii 125.000 de ani, oamenii au eliminat majoritatea animalelor mari de pe toate continentele locuite ├«n afar─â de Africa. Dispari╚Ťia speciilor va accelera rapid ├«n urm─âtorii ani.

Viitoarele extinc╚Ťii pot fi evitate dac─â vor fi luate m─âsuri radicale de protec╚Ťie a vie╚Ťii s─âlbatice ╚Öi restaurare a habitatelor.

Popula╚Ťiile de animale au sc─âzut cu 60% ├«ncep├ónd cu 1970, suger├ónd c─â ne afl─âm ├«n timpul celei de-a ╚Öasea extinc╚Ťii ├«n mas─â, cauzat─â de agricultura intensiv─â, distrugerea habitatelor naturale ╚Öi v├ónat. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au declarat la ├«nceputul lunii c─â societatea este ├«n pericol din cauza declinului sistemelor naturale de sus╚Ťinere a vie╚Ťii. 1 milion de specii sunt ├«n pericol de dispari╚Ťie ╚Öi jum─âtate din ecosistemele naturale ale lumii sunt acum distruse.

ÔÇ×Este ├«ngrijor─âtor c─â pierdem aceste specii mari de╚Öi nu le ├«n╚Ťelegem ├«n ├«ntregime rolul. F─âr─â ele, lucrurile ar putea ├«ncepe s─â se degradeze rapid. Ecosistemele ar putea ├«ncepe s─â se pr─âbu╚Öeasc─â ╚Öi s─â devin─â ceea ce nu avem nevoie pentru a supravie╚Ťui.ÔÇŁ, a declarat Robert Cooke, cercet─âtor la Universitatea din Southampton ╚Öi autor principal al studiului.

Studiul a analizat cinci tr─âs─âturi a 15.500 de specii de mamifere ╚Öi p─âs─âri, cum ar fi greutatea corpului, habitatul ╚Öi dieta, combin├ónd informa╚Ťiile cu date de la Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii.

Rezultatele sugereaz─â c─â supravie╚Ťuirea este mai degrab─â posibil─â ├«n cazul animalelor mai mici, fertile ╚Öi adaptabile, cum ar fi roz─âtoare ╚Öi p─âs─âri c├ónt─âtoare, dec├ót ├«n cazul creaturilor mari cum ar fi rinoceri, tigri ╚Öi vulturi.

Un studiu realizat în 2018 arăta că dimensiunea medie a animalelor sălbatice a scăzut cu 14% în ultimii 125.000 de ani. Noul studiu estimează o nouă micșorare de 25% în doar 100 de ani.

Animalele mai mari sunt mai vulnerabile ├«n fa╚Ťa oamenilor deoarece sunt v├ónate mai des ╚Öi au nevoie de habitate naturale mai extinse pentru a supravie╚Ťui. Pierderea lor are efecte ample asupra ecosistemelor. De exemplu, elefan╚Ťii distribuie semin╚Ťe ale plantelor mai mari, ├«n timp ce vulturii scap─â de cadavre mari ├«nainte s─â putrezeasc─â ╚Öi s─â ├«mpr─â╚Ötie boli.

Conform analizei, p─âs─ârile c├ónt─âtoare sunt ├«ntr-o situa╚Ťie mai bun─â. ├Äns─â ╚Ťin├ónd cont de faptul c─â majoritatea p─âs─ârilor se hr─ânesc cu insecte, acestea ar putea avea de suferit deoarece estim─ârile arat─â c─â popula╚Ťiile de insecte sufer─â un declin f─âr─â precedent.

ÔÇ×Studiul prezice rate de extinc╚Ťie care eclipseaz─â cele ├«nregistrate ├«ntre ultimele ere glaciare ╚Öi sugereaz─â c─â speciile mai mari sunt cele mai vulnerabile. Nu a╚Ö fi surprins dac─â situa╚Ťia pentru multe animale mari este mai grav─â dec├ót sugereaz─â studiile, deoarece declinul lor este exacerbat de braconaj ╚Öi de traficul ilegal de animale s─âlbatice.ÔÇŁ, a declarat Chris Carbone, de la Institutul de Zoologie ZSL din Londra.

Comentarii

comentarii