Animalele de casa din SUA resimt efectele crizei economice

in Biodiversitate 26 March 2009 103 Views

Criza economica din Statele Unite (SUA) ii afecteaza pe americani dar si pe animalele lor de companie. Un numar tot mai mare de oameni din SUA nu isi mai pot intretine animalele din cauza ca si-au pierdut slujbele sau chiar locuintele, arata Earth Times.

Peste 1 milion de caini si pisici sunt in pericol de a fi abandonati de stapani, potrivit Societatii americane pentru prevenirea cruzimii asupra animalelor (ASPCA). Adaposturile de animale din unele state sudice sunt deja pline. Criza financiara ameninta cu crearea unei probleme serioase in protejarea animalelor, a avertizat Stephen Zawistowski, director al ASPCA.

Aproximativ jumatate dintre americani au cel putin un animal de casa. Potrivit lui Zawistowski, sute de mii de animale sunt in pericol de a fi abandonate sau duse la adaposturi.

Proprietarii de animale de casa care se confrunta acum cu conditii materiale precare nu au deseori bani sa isi ingrijeasca animalele. Intretinerea unei pisici costa aproximativ 1.200 de dolari pe an, iar a unui caine, aproape de doua ori mai mult, a explicat Nancy Peterson de la Societatea Umanitara, o organizatie de protectie a animalelor.

Animalele abandonate ajung de regula in adaposturi pentru animale care se umplu din cauza ca in timpul recesiunii sunt adoptate tot mai putine animale. In acelasi timp, multe dintre adaposturile de animale au mai putine resurse pentru ingrijirea acestora pentru ca din cauza crizei economice s-a redus si numarul donatorilor.

Si veterinarii resimt efectele recesiunii. Pentru a face economie, din ce in ce mai multi oameni evita sa isi duca animalele de casa la tratament si analize. Multe clinici de animale au mai putini pacienti, a spus Jerry Bayer, de la spitalul VCA West End din Virginia. „Unii proprietari de animale de casa vor sa trateze bolile acestora numai pe jumatate”, a mai spus Bayer.

Organizatiile de protectie a animalelor au inceput sa ceara tot mai multe donatii pentru a alina suferinta animalelor abandonate. Societatea Umanitara a pus la dispozitie un fond de urgenta care sa vina in ajutorul adaposturilor de animale prea pline.

Comentarii

comentarii