Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Animalele mari de apă dulce, amenințate cu extincția

Populațiile de animale marine mari care dominau râurile și lacurile lumii au scăzut semnificativ în ultimii 50 de ani, conform unui nou studiu.

Unele animale mari de apă dulce au fost declarate deja dispărute, cum ar fi delfinul Yangtze, iar multe altele se apropie de dispariție. De exemplu, crocodilii gharial din India, sturionul european și somnul uriaș de Mekong se apropie rapid de extincție, conform studiului.

Cercetătorii au analizat 126 de specii din 72 de țări. Populațiile au scăzut, în medie, cu 88%, relatează The Guardian.

Declinul populațiilor a fost cauzat de vânătoarea speciilor, precum și de utilizarea apei dulci pentru agricultură sau energie electrică. Multe dintre creaturi sunt esențiale pentru ecosistemele lor, iar cercetătorii sunt îngrijorați că pierderea lor ar putea avea efecte în cascadă asupra faunei, florei și a milioanelor de oameni care depind de cursurile de apă pentru bunăstarea lor. Populațiile de animale de apă dulce înregistrează un declin mult mai rapid decât cel al animalelor terestre.

„Rezultatele sunt un apel la realitate privind chinul acestor specii. Multe dintre ele sunt la risc de extincție și aproape toate au nevoie de ajutorul nostru. Este o cursă acum pentru a vedea ce poate fi înțeles și protejat înainte să fie prea târziu.”, a declarat Zeb Hogan, autor al studiului.

Pierderea speciilor mari de apă dulce, definite ca fiind specii cu o greutate de peste 30 de kilograme, se întâmplă peste tot în lume. De exemplu, sturionul european, care era înainte des întâlnit în toate râurile mari europene, mai există doar în râul Garonne din Franța, însemnând că habitatul său s-a restrâns cu 99%.

Castorul eurasiatic, un inginer important al habitatelor naturale, a pierdut peste jumătate din habitatul său, deși este reintrodus în Marea Britanie, Cehia, Estonia, Finlanda și alte țări.

Cercetătorii au atras atenția asupra pericolelor înfruntate de peștii mari în bazine cum ar fi Amazon, Congo și Mekong din cauza construcției barajelor pentru hidroenergie. Animalele mari au nevoie de obicei de un habitat mai mare, iar barajele blochează rutele de migrație și accesul la hrană. Două treimi dintre râurile mari ale lumii au cursul obstrucționat de infrastructură. 

Cercetătorii au avertizat că „pierderea biodiversității este una dintre cele mai mari provocări înfruntate de planeta noastră, ducând la eroziunea serviciilor ecosistemice și amenințând bunăstarea umană.”

spot_img

Ultimele știri