ANRE: Criza de energie, generat─â ╚Öi de condi╚Ťiile meteo

in Energie, Legislatie 15 November 2017 45 Views

Capacit─â╚Ťile de produc╚Ťie insuficiente ╚Öi perioadele de secet─â, care au afectat produc╚Ťia hidro, dar ╚Öi pe cea eolian─â, s-au num─ârat printre cauzele care au generat problemele ap─ârute ├«n acest an pe pia╚Ťa de energie din Rom├ónia, a declarat, miercuri, vicepre╚Öedintele Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale de Reglementare ├«n Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, informeaz─â Agerpres.

Criza de energie

Problemele majore ap─ârute ├«n acest an pe pia╚Ťa de energie au fost create de lipsa de energie ╚Öi cred c─â nu este o noutate. Am observat anul acesta, ├«n condi╚Ťii de secet─â, un nivel redus al rezervelor din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica ╚Öi dintr-o produc╚Ťie mai redus─â din partea centralelor eoliene ╚Öi din anumite capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie care au fost indisponibile din cauza unor probleme tehnice. Am v─âzut astfel care sunt limitele sistemului ├«n ceea ce prive╚Öte partea de produc╚Ťiem, a declarat vicepre╚Öedintele ANRE.

Acesta a subliniat c─â ├«n afar─â de dezvoltarea de capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie a energiei din surse regenerabile, care au beneficiat de un regim special prin acordarea de certificate verzi,┬á ├«n Rom├ónia nu existat alte investi╚Ťii ├«n re╚Ťelele de energie electric─â.

Motivul este c─â, pe de o parte, investitorii nu au ├«ncredere ├«n pia╚Ťa din Rom├ónia, pe de alt─â parte nu au siguran╚Ťa c─â energia electric─â produs─â pe aceste capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie va fi v├óndut─â. Avem ├«n vedere s─â modific─âm legisla╚Ťia ├«n acest sens”, a explicat Nagy-Bege.

Acesta a ad─âugat c─â ANRE lucreaz─â la dezvoltarea legisla╚Ťiei secundare, institu╚Ťia fiind la ├«nceputul procesului de licita╚Ťie pentru achizi╚Ťia de energie electric─â pentru furnizorii de ultim─â instan╚Ť─â pentru primul trimestru al anului 2018.

Dup─â cum bine ╚Öti╚Ťi, suntem la ├«nceputul procesului de licita╚Ťie pentru achizi╚Ťia de energie electric─â pentru furnizorii de ultim─â instan╚Ť─â pentru primul trimestru al anului 2018, acea Component─â de Pia╚Ť─â Concuren╚Ťial─â care, ├«ncep├ónd cu anul viitor, va constitui 100% din pre╚Ťul energiei electrice furnizate consumatorilor care beneficiaz─â de serviciul universal. Acest lucru va func╚Ťiona ca o plas─â de siguran╚Ť─â pentru aceste categorii de consumatori care au dreptul la serviciul universal ╚Öi nu putem s─â trecem cu vederea c─â dac─â analiz─âm doar acel comparator de pre╚Ťuri care exist─â pe site-ul ANRE, at├ót pentru energie, c├ót ╚Öi pentru gazul natural, vedem c─â sunt deja zeci de furnizori dispu╚Öi s─â vin─â spre consumatorii casnici ╚Öi reu╚Öesc s─â oferteze sub aceste pre╚Ťuri ale furnizorilor de ultim─â instan╚Ť─â”, a men╚Ťionat vicepre╚Öedintele ANRE.

Oficialul Autorit─â╚Ťii a sus╚Ťinut, totodat─â, c─â introducerea ├«n pia╚Ť─â a unor teste de stres reprezint─â un instrument necesar ╚Öi important de evaluare a performan╚Ťei furnizorilor de energie.

Introducerea ├«n pia╚Ť─â a unor teste de stres pentru a vedea modul ├«n care pia╚Ťa reac╚Ťioneaz─â ├«n diferite situa╚Ťii reprezint─â un instrument necesar ╚Öi important de evaluare a performan╚Ťei furnizorilor, dar ╚Öi de avertizare la apari╚Ťia unor eventuale elemente de risc, astfel ├«nc├ót consumatorul final s─â fie protejat”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

De la 1 ianuarie 2018, pia╚Ťa de electricitate din Rom├ónia va fi complet liberalizat─â, iar ANRE va controla doar pre╚Ťurile consumatorilor alimenta╚Ťi ├«n regim de Serviciu Universal.

Comentarii

comentarii