ANRE: Criza de energie, generată și de condițiile meteo

in Energie, Legislatie 15 November 201717 Views

Capacitățile de producție insuficiente și perioadele de secetă, care au afectat producția hidro, dar și pe cea eoliană, s-au numărat printre cauzele care au generat problemele apărute în acest an pe piața de energie din România, a declarat, miercuri, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, informează Agerpres.

Criza de energie

Problemele majore apărute în acest an pe piața de energie au fost create de lipsa de energie și cred că nu este o noutate. Am observat anul acesta, în condiții de secetă, un nivel redus al rezervelor din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și dintr-o producție mai redusă din partea centralelor eoliene și din anumite capacități de producție care au fost indisponibile din cauza unor probleme tehnice. Am văzut astfel care sunt limitele sistemului în ceea ce privește partea de producțiem, a declarat vicepreședintele ANRE.

Acesta a subliniat că în afară de dezvoltarea de capacități de producție a energiei din surse regenerabile, care au beneficiat de un regim special prin acordarea de certificate verzi,  în România nu existat alte investiții în rețelele de energie electrică.

Motivul este că, pe de o parte, investitorii nu au încredere în piața din România, pe de altă parte nu au siguranța că energia electrică produsă pe aceste capacități de producție va fi vândută. Avem în vedere să modificăm legislația în acest sens”, a explicat Nagy-Bege.

Acesta a adăugat că ANRE lucrează la dezvoltarea legislației secundare, instituția fiind la începutul procesului de licitație pentru achiziția de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanță pentru primul trimestru al anului 2018.

După cum bine știți, suntem la începutul procesului de licitație pentru achiziția de energie electrică pentru furnizorii de ultimă instanță pentru primul trimestru al anului 2018, acea Componentă de Piață Concurențială care, începând cu anul viitor, va constitui 100% din prețul energiei electrice furnizate consumatorilor care beneficiază de serviciul universal. Acest lucru va funcționa ca o plasă de siguranță pentru aceste categorii de consumatori care au dreptul la serviciul universal și nu putem să trecem cu vederea că dacă analizăm doar acel comparator de prețuri care există pe site-ul ANRE, atât pentru energie, cât și pentru gazul natural, vedem că sunt deja zeci de furnizori dispuși să vină spre consumatorii casnici și reușesc să oferteze sub aceste prețuri ale furnizorilor de ultimă instanță”, a menționat vicepreședintele ANRE.

Oficialul Autorității a susținut, totodată, că introducerea în piață a unor teste de stres reprezintă un instrument necesar și important de evaluare a performanței furnizorilor de energie.

Introducerea în piață a unor teste de stres pentru a vedea modul în care piața reacționează în diferite situații reprezintă un instrument necesar și important de evaluare a performanței furnizorilor, dar și de avertizare la apariția unor eventuale elemente de risc, astfel încât consumatorul final să fie protejat”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

De la 1 ianuarie 2018, piața de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar ANRE va controla doar prețurile consumatorilor alimentați în regim de Serviciu Universal.

Comentarii

comentarii