ANRE: Pierderile din sistemul energetic national au ajuns la 40%

in Studii 3 October 2013 148 Views

Pierderile din sistemul energetic national au ajuns la 40% si sunt pe consumatorul final, in timp ce Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) are nevoie de investitii de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, de catre Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Emil Calota, vicepresedintele ANRE

Potrivit ultimei evaluari nationale facuta pe eficienta energetica, 40% din consumul final de energie din Rom├ónia apartine consumului rezidential. Pierderile sunt in aceeasi proportie, de 40%, si sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile inseamna 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost facuta la acel moment arata ca necesitatea de investitii in SACET-urile din Rom├ónia, pentru cele 33 de orase aflate inca in sistemul centralizat, insemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ un miliard de euroÔÇŁ, a afirmat Calota, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, in exercitiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficientei energetice se ridica la 238 milioane de euro.

Cele mai noi date ale Institutului National de Statistica, publicate in 23 septembrie 2013, aratau ca productia de energie electrica s-a diminuat cu 6% (2,116 miliarde KWh), in primele sapte luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2012, iar consumul de energie electrica a fost cu 7,5% mai mic si s-a cifrat la 28,971 miliarde KWh.

Iluminatul public a inregistrat o scadere cu 9,5%, in timp ce consumul populatiei a scazut cu 1,3%.

Comentarii

comentarii