Antarctica a pierdut aproape 3 trilioane de tone de ghea╚Ť─â ├«n ultimii 25 de ani

in Biodiversitate 18 June 201815 Views

Ghea╚Ťa din Antarctica se tope╚Öte ├«ntr-un ritm f─âr─â precedent, rezult├ónd ├«ntr-o cre╚Ötere a nivelului m─ârii care ar putea avea consecin╚Ťe catastrofale pentru ora╚Öele din ├«ntreaga lume, conform unui nou studiu.

Studiul realizat de o echip─â interna╚Ťional─â este cea mai ampl─â analiz─â a stratului de ghea╚Ť─â din Antarctica realizat─â p├ón─â acum. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â rata de topire a stratului de ghea╚Ť─â din Antarctica a crescut de trei ori ├«n ultimii cinci ani.

├Änainte de 2012, Antarctica a pierdut ├«n medie 76 miliarde de tone pe an, ├«nsemn├ónd o contribu╚Ťie anual─â de 0.2 mm la cre╚Öterea nivelului m─ârii. Dup─â 2012, Antarctica a ├«nceput s─â piard─â 219 miliarde de tone de ghea╚Ť─â anual, care cauzeaz─â o cre╚Ötere a nivelului m─ârii de 0.6 mm.

Andrew Shepherd, autor al studiului, a explicat pentru BBC News că temperaturile în creștere duc la topirea accelerată a Antarcticii.

ÔÇ×Nu putem spune c├ónd a ├«nceput ÔÇô nu colectam m─âsur─âtori ├«n mare pe atunci. ├Äns─â ceea ce putem spune este c─â este prea cald pentru Antarctica ├«n prezent. Este cam cu jum─âtate de grad Celsius mai cald dec├ót poate suporta continentul ╚Öi pierde ├«n jur de cinci metri de ghea╚Ť─â de la baza sa ├«n fiecare an, declan╚Ö├ónd contribu╚Ťia la nivelul m─ârii pe care o observ─âm.ÔÇŁ

Sheperd a adăugat că Antarctica devine cel mai mare contribuitor la creșterea nivelului mării, depășind Groenlanda.

Din 1992 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, Antarctica a pierdut 2.7 trilioane de tone de ghea╚Ť─â, ├«nsemn├ónd o cre╚Ötere global─â a nivelului m─ârii de peste 7.5 mm.

Studiul a fost realizat de o echip─â interna╚Ťional─â de cercet─âtori care fac parte din proiectul Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise (IMBIE), folosind date de la 24 de sateli╚Ťi care analizeaz─â straturile de ghea╚Ť─â ale regiunii.

├Äntr-un articol publicat al─âturi de studiu, cercet─âtorii avertizeaz─â c─â f─âr─â luarea unor m─âsuri urgente ├«n urm─âtorul deceniu, topirea ghe╚Ťii ar putea contribui cu mai mult de 25 cm la o cre╚Ötere global─â a nivelului m─ârii de mai mult de un metru p├ón─â ├«n 2070. ├Änc─âlzirea ar putea duce la colapsul Antarcticii de Vest, iar nivelul m─ârii ar putea cre╚Öte cu 3.5 m.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au evaluat starea probabil─â a Antarcticii ├«n anul 2070, folosind dou─â scenarii. ├Än primul scenariu, m─âsuri urgente legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ╚Öi protec╚Ťie a mediului sunt luate ├«n urm─âtorii ani. ├Än al doilea scenariu, emisiile continu─â s─â creasc─â ╚Öi Antarctica este exploatat─â pentru resursele sale naturale.

Scenariul care se va desfășura depinde mult de alegerile care vor fi făcute în următorul deceniu, legate de schimbări climatice și reglementări de mediu.

Martin Siegert, co-autor al studiului a dat mai multe detalii pentru The Guardian:

ÔÇ×Unele dintre schimb─ârile pe care Antarctica le ├«nfrunt─â sunt deja ireversibile, cum ar fi pierderea unor calote glaciare, dar sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni ╚Öi a remedia. Pentru a evita cele mai grave impacturi, vom avea nevoie de cooperare interna╚Ťional─â puternic─â ╚Öi reglementare eficient─â sus╚Ťinut─â de ╚Ötiin╚Ť─â riguroas─â. Acest lucru va depinde de capacitatea guvernelor de a recunoa╚Öte c─â Antarctica este legat─â str├óns de restul sistemului p─âm├óntesc, iar daunele de acolo vor cauza probleme peste tot.ÔÇŁ

Pe l├óng─â contribu╚Ťia major─â la cre╚Öterea nivelului m─ârii, oceanele din jurul Antarcticii sunt rezervoare de carbon, absorbind cantit─â╚Ťi enorme de gaze cu efect de ser─â ╚Öi ajut├ónd la combaterea schimb─ârilor climatice.

carturesti.ro

Un raport recent realizat de Greenpeace ar─âta c─â Antarctica este poluat─â cu particule de microplastic ╚Öi substan╚Ťe chimice periculoase pentru via╚Ťa marin─â. Greenpeace ╚Öi UE au propus crearea celei mai mari rezerva╚Ťii naturale din lume ├«n regiunea Antarcticii, un sanctuar de 1.8 milioane de kilometri p─âtra╚Ťi care ar proteja via╚Ťa s─âlbatic─â ╚Öi ar contribui la eforturile de diminuare ale schimb─ârilor climatice.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii