OMS despre fermieri: ÔÇ×Pentru a preveni r─âsp├óndirea rezisten╚Ťei bolilor umane la antibiotice, nu le mai da╚Ťi antibiotice animalelorÔÇŁ

in Business, Eat Smart, Poluare 9 November 201713 Views

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a publicat un nou set de recomand─âri ├«n ce prive╚Öte folosirea antibioticelor ├«n industria alimentar─â. Fermierii ar trebui s─â ╚Ťin─â cont de ele dac─â vor ca antibioticele s─â fie ├«n continuare eficiente ├«n medicina uman─â, avertizeaz─â OMS.

antibioticele

foto: wikimedia commons

 

Noul set de recomandări ale scopul de reduce utilizarea inutilă a antibioticelor la animale, pentru ca cele folosite în tratamentele medicale de oameni să își păstreze eficacitatea.

80% din consumul total de antibiotice, în industria creșterii animalelor

├Än unele ╚Ť─âri, aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se afl─â ├«n sectorul animalelor ╚Öi sunt folosite pentru a accelera cre╚Ötea animalelor s─ân─âtoase, spun exper╚Ťii din cadrul OMS.

ÔÇ×Lipsa unor antibiotice eficiente este o problem─â grav─â de securitate ├«n cazul izbucnirii unei epidemii bru╚Öte ╚Öi mortale. M─âsurile ├«n acest sens trebuie s─â fie luate ├«n toate sectoarele ╚Öi sunt vitale dac─â vrem s─â p─âstr─âm lumea ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi s─â stop─âm valul de rezisten╚Ť─â la antibioticeÔÇŁ, a declarat directorul general al OMS,┬áTedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, la nivel global, 480.000 de persoane se ├«mboln─âvesc de tuberculoz─â rezistent─â la multiple tratamente cu antibiotice, ├«n fiecare an. Rezisten╚Ťa la medicamente ├«ncepe s─â complice ╚Öi lupta ├«mpotriva HIV ╚Öi a malariei.

ÔÇ×Utilizarea excesiv─â ╚Öi folosirea gre╚Öit─â a antibioticelor este un fenomen cunoscut at├ót ├«n medicina oamenilor, c├ót ╚Öi ├«n cazul industria cre╚Öterii animalelor, spune Marc Sprenger, un cercet─âtor din cadrul OMS.

Dar, spune directorul general al OMS, cantitatea de antibiotice utilizate ├«n cazul fermelor dep─â╚Öe╚Öte cu mult cantitatea utilizat─â ├«n tratarea persoanelor ├«n mai multe ╚Ť─âri, inclusiv ├«n SUA.

Autorii unui studiu amplu, publicat recent ├«n The Lancet ╚Öi citat de OMS, au concluzionat c─â m─âsurile care restric╚Ťioneaz─â folosirea antibioticelor la animale au redus bacteriile rezistente la antibiotice, ├«n cazul acestor animale, cu 39%.

Ce spune OMS

├Än cazul tratamentelor medicale pentru oameni, folosirea antibioticelor, atunci c├ónd nu este nevoie, cre╚Öte rezisten╚Ťa la microbi. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n cazul animalelor.

Mai mult decât atât, bacteriile rezistente la antibiotice pot ajunge de la animale, crescute cu scopul de a fi consumate, la oameni, prin mâncare.

De asemenea, folosirea antibioticelor în creșterea animalelor ar trebui să fie strict interzisă pentru a le păstra acestora eficacitatea în consumul pentru oameni.

Trebuie men╚Ťionat c─â, ├«n ghidul citat, OMS folose╚Öte no╚Ťiunea de antibiotice referindu-se la to╚Ťi agen╚Ťii antimicrobieni folosi╚Ťi ├«n medicin─â. Potrivit FDA, agen╚Ťii antimicrobieni sunt toate medicamentele care lupt─â ├«mpotriva mai multe tipuri de microorganisme, a╚Öa cum sunt: bacteriile, virusurile, fungii sau parazi╚Ťii. Toate antibioticele sunt antimicrobiene, dar nu to╚Ťi antimicrobienii sunt antibiotice.

Ce recomand─â OMS

Atunci c├ónd este posibil, animalele bolnave ar trebui testate pentru a determina care este cel mai eficient antibiotic, ╚Öi prudent de folosit, pentru a trata infec╚Ťia respectiv─â.

De asemenea, antibioticele folosite ├«n tratamentul pentru animale ar trebui selectate din lista de antibiotice pe care OMS a denumit-o ÔÇ×mai pu╚Ťin important─âÔÇŁ pentru s─ân─âtatea uman─â, ╚Öi nu de pe lista celor clasificate ca fiind ÔÇ×cele mai importante, de importan╚Ť─â critic─âÔÇŁ. Cele din urm─â sunt de obicei ultima m─âsur─â sau ar trebui s─â reprezinte un tratament limitat.

Exper╚Ťii OMS spun c─â alternativele la antibiotice ar putea fi o igien─â mai bun─â, un sistem de vaccinare mai eficient ╚Öi schimb─âri ├«n ceea ce prive╚Öte practicile de cre╚Ötere ale animalelor.

Din 2006, UE a interzis folosirea antibioticelor pentru stimularea creșterii animalelor.

Citește și: Un sfert din apa dulce a Terrei, în pericol

Comentarii

comentarii