Antibioticele, restricționate în crescătoriile de animale

in EcoLIFESTYLE, Slider homepage 11 March 2016458 Views

Pentru a lupta împotriva rezistenței tot mai mari a bacteriilor la antibioticele actuale, ar trebui restricționată utilizarea medicamentelor existente, altele noi urmând a fi dezvoltate. Este concluzia votului de joi din plenul Parlamentului European. Textul propunerii de actualizare a legislației UE privind medicamentele cu uz veterinar mai susține și interzicerea tratamentelor colective și preventive ale animalelor și susține măsurile de stimulare a cercetării pentru noi medicamente.

antibiotice

“Lupta împotriva rezistenței la antibiotice trebuie să înceapă în crescătoriile de animale. Dorim să fie interzisă utilizarea în scop pur preventiv a antibioticelor, să se limiteze tratamentele în masă la cazuri strict delimitate, să se interzică utilizarea veterinară a antibioticelor extrem de importante în medicina umană și să fie stopate vânzările pe internet de antibiotice, vaccinuri și produse psihotrope. Prin acestor măsuri, sperăm să reducem cantitatea de antibiotice care se regăsește în farfuria consumatorilor”, a spus raportorul Françoise Grossetête.

Medicamentele veterinare nu trebuie să fie folosite pentru a îmbunătăți performanța sau pentru a compensa creșterea necorespunzătoare a animalelor, spun deputații, cerând limitarea utilizării profilactice a antibioticelor (ca măsuri preventive în absența simptomelor clinice de infecție) la animale doar în cazuri individuale și doar atunci când veterinarul justifică decizia.

Pentru a combate rezistența la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioticele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane.

Pentru a încuraja cercetarea pentru noi antibiotice, deputații cer anumite măsuri, inclusiv perioade mai lungi de protecție pentru documentațiile tehnice ale unor noi medicamente, protecție comercială pentru substanțele active inovatoare și protecție pentru investiții semnificative în datele generate să îmbunătățească un produs antibiotic existent sau să îl păstreze pe piață.

Deputații au aprobat joi și raportul lui Claudiu Ciprian Tănăsescu care amendează o altă lege menită să îmbunătățească autorizarea pe piață a produselor medicinale veterinare care trebuie decuplată de cea a medicamentelor pentru oameni.

Citește și:

Studiu: Consumul de carne din UE trebuie înjumătățit, pentru a atinge obiectivele de mediu

Beneficiile laptelui și ale cărnii bio, confirmate de 263 de studii

Comentarii

comentarii