Secretarul General ONU avertizează că lumea nu va îndeplini țintele Acordului de la Paris

in Schimbări Climatice 17 May 2019 51 Views

Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că în ritmul actual, lumea nu va îndeplini obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Antonio Gutteres în vizita sa din Fiji. UN Photo/Mark Garten

Într-un discurs ținut în Noua Zeelandă, înainte de o călătorie în Tuvalu, Vanuatu și Fiji, unele dintre cele mai vulnerabile națiuni în fața schimbărilor climatice, Guterres a amintit că ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată.

În cadrul Acordului de la Paris semnat în 2015, 195 de națiuni au fost de acord să limiteze încălzirea globală sub 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în acest secol, țintind către o limită de 1.5 grade Celsius.

Conform ultimului raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) publicat toamna trecută, în condițiile actuale lumea va depăși limita de 1.5 grade Celsius până în 2040, iar fără măsuri radicale va fi depășită o încălzire de 2 grade Celsius până în 2060.

Aceste situații ar putea duce la depășirea unor puncte critice climatice, cum ar fi colapsul banchizei din Antarctica de Vest, care ar contribui semnificativ la creșterea nivelului mării, sau topirea permafrostului arctic, care stochează dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră care odată ajunse în atmosferă ar agrava încălzirea.

Declarația lui Guterres vine după ce săptămâna trecută, într-un interviu cu Associated Press, acesta a avertizat că statele trebuie să oprească construcția de noi termocentrale pe cărbuni, altfel lumea va înfrunta „un dezastru total”.

În cadrul summit-ului climatic care va avea loc în luna septembrie, Guterres va cere liderilor mondiali să renunțe la cărbuni până în 2020 și să ia măsuri de oprire a subvențiilor pentru combustibili fosili, să pună un preț pe carbon și să facă astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane nu depășesc capacitatea maximă pe care natura o poate elimina (prin soluri, copaci sau oceane).

Guterres a declarat că țintele stabilite în cadrul Acordului de la Paris nu sunt suficient de ambițioase. Dacă statele fac doar ce au promis în cadrul acordului, lumea se va încălzi cu încă 2.5 grade Celsius. Cu toate acestea, multe țări sunt departe de a îndeplini țintele de la Paris, iar SUA, unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii, s-a retras din acord.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii