Suferi de anxietate din cauza schimb─ârilor climatice?

in Schimb─âri Climatice 25 March 2019 124 Views

Pe c├ónd unii sunt indiferen╚Ťi fa╚Ť─â de subiectul schimb─ârilor climatice, al╚Ťii fac schimb─âri mai mici sau mai mari ├«n via╚Ťa lor, dar uneori simt c─â e inutil. Acest sentiment de inutilitate se transform─â, ├«n unele cazuri, ├«n anxietate. Cite╚Öte care este cauza ╚Öi ce po╚Ťi face ├«n aceast─â privin╚Ť─â.

anxietate

ÔÇ×Deja vedem ora╚Öele de pe coaste inundate, incendii de vegeta╚Ťie, viituri, vedem tornade. Atunci c├ónd un dezastru ecologic major are loc undeva ├«n lume, m─â simt anxios. M─â simt trist ╚Öi f─âr─â sensÔÇŁ, spune artistul Nik Thakkar, ├«ntr-un material BBC.

ÔÇ×Anxietatea dat─â de schimb─ârile climatice este un termen relativ nou, dar ├«n niciun caz un fenomen nou. Este o anxietate despre viitor ╚Öi o traum─â pe care n-am experimentat-o ├«nc─â, dar despre care ╚Ötim c─â o s─â soseasc─â. Acesta este o fric─â despre supravie╚ŤuireÔÇŁ, a explicat psihoterapeutul Steffi Bednarek.

Termenul de ÔÇ×eco-anxietateÔÇŁ este explicat de Asocia╚Ťia Psihologilor Americani prin ÔÇ×fric─â cronic─â de moartea mediului ├«nconjur─âtorÔÇŁ. Psihologii explic─â faptul c─â, pentru o persoan─â deja anxioas─â, ├«ngrijor─ârile privind mediul au un efect mult mai puternic.

ÔÇ×La r─âd─âcina anxiet─â╚Ťii privind schimb─ârile climatice se afl─â acel sentiment oribil c─â nu ai prea mult controlÔÇŁ, a comentat psihologul Lise Van Susteren.

Expertul ├«n psihologie Renee Lertzman a explicat c─â acesta este motivul pentru care mul╚Ťi oameni nu se implic─â ├«n lupta ├«mpotriva schimb─ârilor climatice.

ÔÇ×Avem de-a face cu o problem─â la scal─â mare, deci este foarte u╚Öor s─â te sim╚Ťi complet nesemnificativ ╚Ťin├ónd cont de aceast─â scal─âÔÇŁ, a spus Lertzman.

Ce po╚Ťi face dac─â suferi de anxietate din cauza schimb─ârilor climatice

anxietate

Transformă furia în productivitate

Emo╚Ťiile negative care nu sunt exprimate ╚Öi nu sunt canalizate ├«n mod productiv pot duce la depresie, disfunc╚Ťii ale sistemului imunitar, boli psihice, precum ╚Öi la dependen╚Ťe precum consumul excesiv de alcool ╚Öi de substan╚Ťe. A╚Öadar, atunci c├ónd sim╚Ťi furie pentru c─â al╚Ťii sunt indiferen╚Ťi sau ├«╚Ťi pare c─â nu fac suficient pentru a proteja mediul, ├«ntreab─â-te ce po╚Ťi face tu, concret. Nu ajut─â s─â fii agresiv, dar ajut─â s─â fii un exemplu. F─â schimb─ârile pe care le recomanzi altora (renun╚Ť─â la plastic, redu cantitatea de carne consumat─â, cump─âr─â mai pu╚Ťine produse, redu risipa alimentar─â), apoi al─âtur─â-te celor care vor s─â schimbe ceva, dar nu ╚Ötiu cum.

Alege s─â-╚Ťi urmezi valorile

Lucrurile nu sunt numai albe sau negre, ci uneori sunt ╚Öi gri. A╚Öadar, ├«n materie de lupta fa╚Ť─â de schimb─ârile climatice nu exist─â totul sau nimic, cel pu╚Ťin nu la nivel personal. Tr─âie╚Öte-╚Ťi via╚Ťa ├«n func╚Ťie de valorile tale, chiar dac─â uneori ai senza╚Ťia c─â a╚Öezi scaune pe puntea Titanicului care se scufund─â. S─â faci ceea ce sim╚Ťi o s─â aib─â mai mult sens dec├ót dac─â ├«ncerci s─â devii indiferent.

ÔÇ×S─â iei m─âsuri pentru protejarea mediului e ca ╚Öi cum ai cre╚Öte un copil. Rezultatele nu sunt imediate, ci apar ├«n timp, ├«n aniÔÇŁ, a declarat pentru Green Report psihoterapeutul Corina Dobre.

organicindia.ro

Alătură-te celor care gândesc la fel ca tine

Ca ╚Öi ├«n cazul multor probleme, s─â crezi c─â e╚Öti singurul care se confrunt─â cu astfel de dificult─â╚Ťi poate fi cople╚Öitor. Caut─â oameni care g├óndesc ca tine ╚Öi bucura╚Ťi-v─â ├«mpreun─â de fiecare succes, oric├ót de mic, ├«ncuraja╚Ťi-v─â pentru fiecare reu╚Öit─â personal─â ╚Öi sprijini╚Ťi-v─â ├«n momentele grele.

Trateaz─â anxietatea dat─â de schimb─ârile climatice ca pe oricare alt─â anxietate

Dac─â ├«ngrijorarea ta privind schimb─ârile climatice ├«╚Ťi ocup─â mare parte din g├ónduri, e posibil s─â fie nevoie s─â discu╚Ťi cu un terapeut care te poate ├«nv─â╚Ťa cum s─â-╚Ťi gestionezi anxietatea. ├Än plus, te poate ajuta s─â faci sport, s─â petreci timp ├«n natur─â, s─â meditezi ╚Öi s─â participi la activit─â╚Ťi care ├«╚Ťi dau o stare de bine, al─âturi de prieteni.

Comentarii

comentarii