Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apa de bani gata

Apa Nova Bucuresti, filiala Veolia Apa, economiseste anual peste sapte milioane de euro gratie investitiilor facute in modernizarea si eficientizarea sistemului de apa si canalizare al Capitalei. Din 2000 si pana astazi, Veolia a investit din bugetul propriu 150 de milioane de euro in reducerea pierderilor de apa si modernizarea statiilor de repompare.

Text de Loredana Pana

Economie cat consumul Parisului

Investitiile in modernizarea celor peste 2.000 de kilometri de retea si 700 de kilometri de bransamente ce impanzesc Bucurestiul aduc o economie de peste 7 milioane de euro anual, bani reinvestiti tot in modernizarea infrastructurii, arata Bruno Roche, directorul general al Apa Nova Bucuresti.

Din 2000, de cand a fost semnat contractul cu Primaria Municipiului Bucuresti, Veolia Apa a investit 150 de milioane de euro in retehnologizarea sistemului. „O buna parte din investitii a mers catre uzine. Vorbim despre aproape 150 de milioane de euro, din are 50 numai pentru uzina de la Crivina“, specifica acesta. Banii provin din bugetul propriu, investitiile fiind o obligatie contractuala.

Pierderile masive de apa au reprezentat una dintre principalele probleme pe care le-a intampinat compania la preluarea sistemului de canalizare si apa din Bucuresti. Investitiile realizate de-a lungul timpului au facut posibil un randament de 55% in momentul de fata. „Am reusit sa reducem nivelul pierderilor pe retea cu 120 de milioane de metri cubi. Acesta e, practic, echivalent cu consumul Parisului“, calculeaza Roche.

Pentru fiecare metru cub de apa economisit s-au redus substantial si cantitatea de substante chimice folosite pentru tratare, dar si consumul de energie electrica. Volumul de apa economisit din anul 2001 si pana in prezent aduce o reducere a costurilor de pana la 6 milioane de euro pe an, economisire regasita in facturile platite de bucuresteni.

Modernizarea statiilor de repompare a contribuit si la diminuarea cu pana la 70% a cantitatii de energie electrica folosita. Statiile de repompare si hidrofor sunt dotate cu pompe cu turatie variabila – niste dispozitive electronice de reglare a debitului si a presiunii in functie de consumul de apa potabila din aval de acestea. Efectul modernizarii a fost reducerea cu 26% a consumului de energie electrica pe an, ceea ce inseamna 1,3 milioane de euro pe an. „Acum folosim doar 30% din cantitatea de energie pe care o consumam in 2000“, spune Roche.

Statie de epurare, din 2011

Referitor la statia de epurare de la Glina, lucrare aflata in vesnic stadiu de proiect, directorul Veolia spune ca lucrurile au inceput sa se miste intr-o directie buna si estimeaza ca, in 2011, va fi pusa in functiune sectiunea finalizata in prima etapa a lucrarilor. Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are o statie de epurare a apelor uzate. Statia de la Glina trebuia data in folosinta de zeci de ani, lucrarile fiind reluate si accelerate abia in ultimii ani.

Prima faza, cofinantata de Uniunea Europeana prin fonduri Ispa, este in curs de constructie, iar ce-a de-a doua va fi pusa in functiune cel mai probabil in 2015.
 
„Primaria Capitalei a luat problema foarte in serios, dar niciodata nu o sa  merga atat de repede cum ne-am fi dorit. Edilii si-au asumat obligatia sa rezolve in termeni optimi, astfel incat pe bucuresteni sa nu-i coste foarte mult. Din cele 100 de milioane de euro cat ar costa prima parte a statiei, 50 de milioane provin din fonduri europene“, explica Roche. 

Contract nou cu primaria

Apa Nova Bucuresti urmeaza sa rediscute contractul semnat cu PMB, pentru ca acesta sa fie in concordanta cu dezvoltarea orasului. Noul contract va acoperi zone noi din Capitala, insa regiunile limitrofe vor ramane pe dinafara din motive politice, in lipsa unei decizii privind infiintarea zonei metropolitane. „Zone precum comuna Pipera nu ar putea fi incluse in contractul nostru. Mai intai ar trebui creata o zona metropolitana. Asadar, nu este o problema tehnica, ci una de natura politica. Aici nu este rolul nostru“, subliniaza Roche.

Mediul a primit in dar un parc

De Ziua Mediului, pe 5 iunie, oficialii companiei au inaugurat lucrarile de amenajare a Parcului Veolia, un proiect initiat de primaria din Tulcea si sprijinit de Veolia Romania cu o finantare de 130.000 lei. Cu o suprafata de 5.000 de metri patrati, Parcul Veolia se afla intr-un cartier de familii tinere, cu copii. La inaugurare au asistat 125 de invitati din Austria, Franta, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Serbia, Slovacia si Romania, „ademeniti“ in Delta Dunarii de Veolia Romania pentru a sarbatori Ziua Mediului.

Sub deviza „Apa desface frontiere“, autoritati locale, ONG-uri de mediu, reprezentanti UNESCO si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), profesori universitari, ziaristi romani si straini, ambasadori si reprezentanti Veolia din cele sapte tari enumerate au avut oportunitatea de face un schimb de experienta international pe teme de mediu.

spot_img

Ultimele știri