Aparatele de aer condi┼úionat agraveaz─â poluarea atmosferic─â – studiu

in Poluare 13 July 2018 8 Views

Folosirea tot mai frecvent─â a aparatelor de aer condi┼úionat, mai ales pe durata verii ┼či a perioadelor cu temperaturi ridicate, agraveaz─â ┼či mai mult poluarea atmosferic─â, potrivit unui studiu publicat ├«n revista PLOS Medicine.

Impactul este atât de mare, încât echipa de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite anticipează mai mult de o mie de decese suplimentare pe an, la jumătatea acestui secol, din cauza nivelurilor ridicate de poluare provocate de utilizarea mai intensă a combustibililor fosili pentru a răci clădirile.

Autorul principal al studiului, Jonathan Patz, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat c─â pe viitor, ├«n perioadele de var─â, c├ónd se preconizeaz─â ca valurile de c─âldur─â s─â devin─â mai frecvente ┼či mai intense, aerul condi┼úionat ‘va salva vie┼úi’. Totu┼či, el a avertizat c─â utilizarea ├«n cre┼čtere a aerului condi┼úionat depinde de energia derivat─â de la combustibilii fosili, iar poluarea atmosferic─â va provoca mai multe ├«mboln─âviri ┼či decese.

Cl─âdirile reziden┼úiale ┼či de birouri sunt cei mai mari consumatori de energie din Statele Unite, fiind responsabile de peste 60 % din cererea energetic─â a acestei ┼ú─âri, unde s-a desf─â┼čurat aceast─â cercetare. Studiul preconizeaz─â 13.000 decese suplimentare pe an provocate de nivelurile ridicate de particulele fine pe timpul verii ┼či 3.000 de decese suplimentare provocate de ozonul din Statele Unite la jum─âtatea acestui secol.

Majoritatea deceselor sunt atribuite unor procese precum emisiile de gaze ┼či de substan┼úe chimice emanate ├«n atmosfer─â, care este deja afectat─â de cre┼čterea temperaturilor. Totu┼či, peste 1.000 dintre aceste decese vor fi provocate anual de o mai mare utilizare a aparatelor de aer condi┼úionat, av├ónd la baz─â energia produs─â pe baz─â de combustibili fosili.

Rezultatele acestui studiu, potrivit echipei din Wisconsin, subliniaz─â necesitatea de a schimba sursele de energie actuale cu unele sustenabile, precum energia eolian─â ┼či cea solar─â, ┼či realizarea unor aparate de aer condi┼úionat mai economice din punct de vedere al consumului de energie.

Comentarii

comentarii