Apărătorii pădurilor cer UE să renunțe la bioenergie

Săptămâna trecută, un grup format din 130 de organizații din 45 de țări au cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare deschisă, să excludă producția în masă de bioenergie din viitoarea sa Directivă pentru Energii Regenerabile, pe motiv că dăunează mediului mai mult decât o face producția de energie bazată pe arderea combustibililor fosili.

Campanie anti-biocombustibil

Grupul vrea să oprească „finanțarea directă sau indirectă a producției de energie regenerabilă obținută prin arderea biocombustibililor sau a masei lemnoase”, argumentând că:

Uniunea Europeană pretinde că are o politică climatică ambițioasă și ținte clare de reducere a emisiilor. Dar se bazează pe premise false, crezând că producția pe scară largă a bioenergiei este implicit neutră în ceea ce privește emisiile de carbon sau că, cel puțin, are emisii reduse. Din ce în ce mai multe dovezi sugerează însă că, mai ales când este produsă și consumată pe scară largă, emisiile rezultate din producția bioenergiei sunt mai mari comparativ cu cele ale combustibililor fosili.

Printre semnatari, se numără organizații precum Biofuelwatch, Center for Biological Diversity, Food and Water Watch, Gaia Foundation și World Rainforest Movement. Aceștia și-au însoțit cererea de un document elaborat anul trecut, în care au încercat să demonstreze că, mai ales în UE, producția de bioenergie la nivel industrial se bazează în principal pe folosirea peleților din lemn pentru obținerea de electricitate și pe utilizarea uleiului de palmier și a cerealelor cultivate în monocultură pentru generarea de biocombustibil.

Concluziile organizațiilor sunt însă contrazise de numeroase analize realizate la nivel european, care evidențiează beneficiile producției de bioenergie. Totuși, problema sustenabilității producției de biocombustibil a mai fost dezbătută la nivel european.

 

Citește și:

UE face un pas înapoi în ce privește sprijinirea biocombustibililor

spot_img

Ultimele știri