Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ape uzate s-au scurs în râul Prahova după ce un perete al stației de epurare de la Sinaia s-a prăbușit

Peretele exterior al bazinului decantor primar al stației de epurare S.C. Hidro Prahova S.A. din Sinaia s-a prăbușit, iar apele uzate au ajuns în Râul Prahova. Societatea va fi amendată.

UPDATE:

Operatorul de apă-canal Hidro Prahova susţine că râul Prahova nu a fost poluat după incidentul petrecut la staţia de epurare de la Sinaia, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit documentului, structura de beton a bazinului decantor primar în funcţiune a cedat în noaptea de duminică spre luni, însă apele uzate nu au ajuns în râul Prahova, aşa cum au anunţat, anterior, reprezentaţii Apelor Române.

„În cursul nopţii de 21.02, în jurul orei 1,00, structura de beton a bazinului decantor primar în funcţiune a cedat, prin fisurarea şi apoi prăbuşirea unui perete, care avea o structură degradată şi urma să fie demolat. Apele uzate din interiorul bazinului decantor primar se află stocate temporar în amplasamentul din incinta Staţiei de epurare, fără ca emisarul (râul Prahova) să fie poluat. Societatea Hidro Prahova a informat Apele Române referitor producerea acestui incident imediat după ce a primit o comunicare oficială în acest sens din partea antreprenorului şi a efectuat evaluarea de risc cu privire la impactul asupra factorilor de mediu apă-sol. Potrivit primelor evaluări, de la momentul producerii incidentului şi până la anunţul oficial către autorităţile de control, factorii de mediu nu au fost afectaţi, iar apele uzate au fost stocate în perimetrul staţiei”, precizează sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

„Ape uzate neepurate au ajuns în râul Prahova. Estimăm că poluarea va avea pentru moment un impact redus asupra calității apelor, întrucât stația are capacitate mică și preia atât ape uzate menajere, cât și ape pluviale. În plus, o parte dintre aceste ape uzate sunt stocate pe amplasamentul gropilor executate pentru construirea noilor decantoare”, au precizat reprezentanții de la Apele Române.

Incidentul a avut loc în timpul execuției unor lucrări de reabilitare și extindere a stației de epurare efectuate de către operatorul de apă-canal.

Autoritățile s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă. După rezultatul analizelor de apă va fi aplicat principiul „poluatorul plătește”, iar Inspecția Bazinală de Apă va calcula cuantumul amenzii. Compania va fi taxată inclusiv pentru faptul că a anunțat târziu  reprezentanții Apelor Române Buzău-Ialomița.

Acum o săptămână, în nordul țării a avut loc un incident de proporții mai mari. O cantitate însemnată de apă acumulată din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni a ajuns din perimetrul minier Nistru prin galeria miniera Câmpurile în râul Băița. Ape de mină – cu fier, mangan, cupru, zinc – au ajuns în râul Lăpuș și de acolo în râul Someș, la graniță cu Ungaria.

„Inspecția Bazinală de Apă a trasat poluatorului trei măsuri obligatorii şi imediate: să ia toate măsurile pentru diminuarea şi eliminarea poluării, să depolueze şi să igienizeze de urgenţă malurile şi albia majoră a cursului de apă Băiţa, respectiv să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă”, au anunţat atunci reprezentanţii Apelor Române.

Citește și: 

Ungaria, inundată de râuri de deșeuri și din România

O firmă și patru persoane, trimise în judecată pentru depozitarea ilegală a 20.000 de metri cubi de deșeuri în râul Argeș și în sol

spot_img

Ultimele știri