Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apele Române demarează licitația pentru reabilitarea a 30 de kilometri de plajă. Care este valoarea lucrărilor

Administrația Națională ”Apele Române” a demarat procedurile pentru începerea celui mai mare proiect de până acum, din țara noastră, dedicat reducerii eroziunii costiere la Marea Neagră. Lucrările vizează o suprafață de protecție și reabilitare a 30,54 km de plajă. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerată, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă.

Pentru prima etapă a proiectului finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor a fost publicat în SEAP, anunțul de participare pentru atribuirea contractelor de execuție lucrări având fixat ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 16 ianuarie 2018.

Proiectul are o valoare estimată fără TVA de 707.761.710 lei, iar investiția trebuie finalizată în maximum 36 de luni de la data semnării contractului. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană de 601.597.454 lei și fonduri de la bugetul de stat, contribuție proprie a statului roman, în cuantum de 106.164.256 lei (valori fără TVA).

Actul fundamental pentru promovarea si implementarea proiectelor de protecție costieră îl constituie “Master Planul zonei costiere” – document strategic al statului roman privind gestionarea evoluției liniei țărmului și a conservării biodiversității marine.

Guvernul continuă programul de reducere a eroziunii costiere

 

[box type=”info” ]

Sunt vizate cinci loturi de plaje:

  • Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina cu o valoare estimată fără TVA de 34.788.580 lei;
  • Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, în zona Mamaia cu o valoare estimată fără TVA de 207.094.915 lei;
  • Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, în zona Tomis (Casino) cu o valoare estimată fără TVA de 30.252.550 lei;
  • Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, în zona Agigea cu o valoare estimată fără TVA de 28.401.380 lei;
  • Protecția si reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, în Eforie cu o valoare estimată fără TVA de 407.224.285 lei.

[/box]

Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci.

Reabilitarea litoralului românesc a costat peste 170 de milioane de euro

Pe 25 mai 2016 a fost anunțată finalizarea proiectului inițial de reabilitare costieră în perimetrele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km. Investiția totală s-a ridicat la 170.450.084 euro. Finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune a fost în valoare de 145.680.660 euro.

spot_img

Ultimele știri