Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apele subterane romanesti, intre prestigiu si indiferenta

"Doar 20% din resursele de apa subterana ale Romaniei sunt omologate, dintre acestea 80% fiind ape minerale", a precizat presedintele agentiei nationale a resurselor minerale, Bogdan Gabudeanu, cu ocazia "conferintei anuale a apelor minerale". Cu alte cuvinte, desi Romania dispune de o resursa de ape minerale foarte bogata si apreciata la nivel global, lipsa investitiilor intr-un management integrat al acestora ridica probleme la nivel national.

Calitatea apelor minerale din Romania este recunoscuta de hidrologi la nivel mondial. Branduri ca Borsec, Izvorul Minunilor, Bucovina sau Perla Harghitei ar putea sa concureze cu cele mai puternice din lume. Problema cu adevarat importanta este, dupa cum remarca specialistii, faptul ca potentialul ape lor minerale din Romania nu este fructificat la nivel national.

Obiectivul principal al conferintei de la Stana de Vale, judetul Bihor, a fost promovarea programului "Apele subterane necesita o guvernare corecta". "In Romania nu exista un management integrat al resurselor de apa subterane. La noi, managementul apelor subterane se imparte intre Ministerul Mediului, pentru apele potabile, si Ministerul Economiei, pentru apele minerale. Aceasta face ca, printr-o gospodarire a resurselor divizata, sa existe probleme la nivel national, mai ales in ceea ce priveste asigurarea apei potabile in mediul rural", a spus Florin Zamfirescu, vicepresedintele Asociatiei Inter na tio nale a Hidrologilor.

In tara exista, in prezent, 44 de surse de apa minerala omologate, ceea ce, raportat la potentialul real, inseamna ca avem nevoie de mai multi investitori. Prima sursa de apa minerala plata din Romania, cea de la Izvorul Minunilor, a fost atestata in 1984 si a primit licenta de imbuteliere acum 10 ani. Producatorul este European Drinks, unul dintre investitorii care au reusit sa fructifice potentialul apelor minerale: "Incepand cu 1997, cand am obtinut licenta de imbuteliere, am investit in acest brand milioane de euro. Numai pentru cei 28 de kilometri de conducta de inox prin care trece apa de la izvor la platformele de imbuteliere de la Rieni si Draganesti am investit 35 de milioane de euro", spune presedintele holdingului Eu ropean Drinks, Viorel Micula.

Compania a facut investitii mari si in componenta de mediu, realizand doua statii de epurare foarte moderne si eficiente, in scopul tratarii apelor uzate conform standardelor de mediu europene. "Pe langa investitiile facute deja in tehnologii de ultima ora, cu un grad foarte redus de poluare, European Drinks are prevazuta, de asemenea, in strategia sa pe termen mediu si lung, sustinerea unor campanii ecologice de curatare a mediului inconjurator si de sensibilizare a opiniei publice in aceasta privinta", adauga reprezentantii European Drinks.

spot_img

Ultimele știri