Prima aplicație pentru determinarea păsărilor din România

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 16 March 2020 1,643 Views

Grupul Milvus a lansat primul determinator online de păsări din România, disponibil atât pe Android, cât și pe iOS. Aplicația va fi disponibilă în curând și în limba maghiară.

Pentru a facilita accesul la informații despre păsări și, mai ales, pentru determinarea acestora, aplicația conține 157 de specii comune (269 de imagini, 203 sunete specifice) de păsări din România, iar până la finalul anului va cuprinde toate speciile.

Pentru a facilita recunoașterea speciei au fost introduse câteva elemente ușoare de căutare, precum aspectul, habitatul și culoarea penajului. Enciclopedia de păsări ajută utilizatorii să se familiarizeze cu păsările prin descrieri, ilustrații și sunetele specifice fiecărei specii. În plus, aplicația conține un joc prin care oricine își poate testa cunoștințele despre cele mai des întâlnite păsări din România.

Aplicația funcționează și offline, pentru situațiile în care utilizatorii se află în zone fără semnal, și este disponibilă și în limba maghiară.

La conceperea aplicației au colaborat Societatea Maghiară Ornitologică și pentru Conservarea Naturii – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – BirdLife Ungaria și Asociația de tineret Pui de lup – Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület.

Fondurile pentru traducerea și adaptarea informațiilor au provenit de la susținătorii Grupului Milvus la Swimathon Mureș 2018 și de la cei care au redirecționat 2% din impozitul pe salarii sau pensii.

Grupul Milvus are amplasate două camere video, în județul Mureș, prin care urmăresc activitatea a două familii de berze. Chiar acum, publicul este invitat să asiste la întoarcerea berzelor în cuiburi.

O altă aplicație utilă pentru cei interesați de păsări este „Uite, barza!”, a Societății Ornitologice Române (SOR), singura aplicație mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor albe.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a început proiectul de numărare a berzelor albe în 2017, cu sprijinul companiilor Enel din România și s-a concentrat pe numărarea berzelor cuibăritoare, în luna iulie a fiecărui an. De când SOR a lansat „Uite, barza!”, aplicația a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria Călătorii și aplicații locale din Google play.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii