Aproape 500 de milioane de animale au murit în incendiile din Australia

in Biodiversitate 2 January 2020 24,645 Views

Aproximativ 480 de milioane de animale ar fi murit ├«n incendiile de ┬ávegeta╚Ťia care au cuprins coasta de sud-est a Australiei, inclusiv aproape o treime din popula╚Ťia de ur╚Öi koala din principalul habitat din New South Wales.

Universitatea din Sydney estimează că aproximativ 480 de milioane de mamifere, păsări și reptile au fost ucise, direct sau indirect, de incendiile devastatoare care au început în septembrie 2019, potrivit The Times.

Aproape 8.000 de koala au pierit ├«n incendiile din New South Wales. Regiunea, care se afl─â la aproximativ 380 de kilometri la nord de Sydney, g─âzduie╚Öte cel mai mare num─âr de ur╚Öi koala din Australia, cu o popula╚Ťie de p├ón─â la 28.000.

C├ónd koala sunt prin┼či ├«n mijlocul fl─âc─ârilor,┬áurc─â ├«n v├órful unui copac ┼či se ├«ncol─âcesc. Dac─â focul trece repede ┼či doar le arde u┼čor blana, ei sunt ├«n siguran┼ú─â, iar blana le va cre┼čte ├«napoi. ├Äns─â, ├«n cazul ├«n care focul persist─â, koala nu au nicio ┼čans─â, au apreciat exper╚Ťii.

Incendiile de vegetaţie au distrus până acum peste cinci milioane de hectare, din care 4 milioane de hectare numai în New South Wales (NSW). Din păcate, condiţiile favorabile duc la apariţia de noi focare aproape în fiecare zi. Miercuri, erau încă peste 100 de focare de incendii active în statul NSW, iar mii de pompieri luptă cu flăcările.

Ministrul federal al Mediului, Sussan Ley, a declarat pentru ABC c─â ar fi murit “p├ón─â la 30% din popula╚Ťia de koala din regiunea respectiv─â, deoarece aproximativ 30% din habitatul lor a fost distrus”.

ÔÇ×Vom ╚Öti mai multe c├ónd incendiile se vor calma ╚Öi se va putea face o evaluare adecvat─âÔÇŁ, a ad─âugat ea.

Pe l├óng─â faptul c─â este unul dintre cele mai populate habitate de koala din Australia, regiunea de pe coasta de nord a g─âzduie╚Öte, de asemenea, unul dintre principale spitale pentru koala din ╚Ť─âr─â. La Spitalul Port Macquarie Koala angaja╚Ťii au tratat 72 de animale care au suferit arsuri ├«n ziua de Cr─âciun.

De asemenea, angaja╚Ťii de la micu╚Ťa gr─âdin─â Zoo din Mogo au reu╚Öit s─â salveze cele 200 de animale care locuiesc acolo. Majoritatea au fost ad─âpostite la zoo, ├«ns─â maimu╚Ťele, ur╚Öii panda ╚Öi chiar un tigru au fost muta╚Ťi temporar ├«n casa directorului gr─âdinii.

Mar╚Ťi a fost emis un ordin de evacuare pentru zona New South Wales, unde se afl─â gr─âdina zoologic─â, dar personalul a decis s─â r─âm├ón─â acolo pentru a-╚Öi proteja animalele.

Directorul gr─âdinii Zoo, Chad Staples, a declarat c─â situa╚Ťia a fost ÔÇ×apocaliptic─âÔÇŁ ╚Öi c─â ÔÇ×s-a sim╚Ťit ca ArmageddonÔÇŁ.

El a spus c─â animalele au supravie╚Ťuit doar pentru c─â a existat un plan precis: ├«n primul r├ónd, angaja╚Ťii gr─âdinii zoologice au mutat tot ce este inflamabil din zon─â ╚Öi apoi s-au ├«ndreptat c─âtre animalele.

Cele mai mari dintre acestea, precum leii, tigrii ╚Öi urangutanii au fost muta╚Ťi ├«n incinte de noapte securizate pentru a le p─âstra ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi calme, dar cele mai mici au avut nevoie de ad─âpost suplimentar.

Așa că directorul Staples a decis să le ducă pur și simplu în propria casă.

ÔÇ×├Än momentul de fa╚Ť─â, ├«n casa mea, exist─â animale de toate felurile ├«n toate camerele, care sunt acolo ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi protejate … nu s-a pierdut niciun animalÔÇŁ, a spus el pentru ABC.

Girafele ╚Öi zebrele au fost l─âsate ├«n incintele lor, deoarece erau suficient de mari pentru ca animalele s─â se poat─â ├«ndep─ârta de incendiile la fa╚Ťa locului.

Domnul Staples a explicat c─â acestea au fost singurele animale care au suferit, ├«ns─â nu din cauza incendiilor, ci din cauza stresului pentru c─â ├«n jurul lor se ├«nv├órteau mul╚Ťi oameni ╚Öi multe ma╚Öini care luptau ├«mpotriva fl─âc─ârilor.

El a spus ca personalul a preg─âtit “sute de mii de litri” de ap─â ├«n avans ╚Öi apoi au introdus apa ├«n rezervoare mai mici care au fost ├«nc─ârcate pe vehicule pentru a stinge fl─âc─ârile.

Staples a explicat modul ├«n care echipa sa a lucrat ore ├«ntregi ╚Öi pe parcursul nop╚Ťii ╚Öi a spus c─â parcul ar fi fost distrus dac─â nu ar fi fost eforturile eroice ale personalului de a-l salva.

Incendiile din acest sezon au distrus deja aproape 1.300 de case în această regiune, 381 de locuinţe de pe coasta de sud fiind mistuite numai în această săptămână.

Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istoria înregistrării acestora, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

Comentarii

comentarii