Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Aproape toate ecosistemele de pe Pământ vor fi modificate de schimbările climatice

Aproape toate ecosistemele terestre de pe Pământ vor trece prin transformări majore care vor schimba complet biomurile lumii, conform unui nou studiu.

O echipă de 42 de cercetători din întreaga lume avertizează că schimbările prin care ecosistemele vor trece vor avea numeroase consecințe asupra oamenilor, având un impact asupra hranei, resurselor de apă și a sănătății publice.

„Dacă permitem schimbărilor climatice să continue în mod necontrolat, vegetația acestei planete va arăta complet diferit decât arată astăzi, și asta înseamnă un risc enorm pentru diversitatea planetei. Vorbim despre o schimbare globală a peisajului care este omniprezentă și dramatică. Deja o putem observa în Statele Unite ale Americii, precum și în jurul lumii.”, a declarat Jonathan Overpeck, decan al Școlii pentru Mediu și Sustenabilitate în cadrul Universității din Michigan și co-autor al studiului.

Cercetătorii au examinat dovezi fosilizate din aproape 600 de locații din jurul lumii care arată schimbările ecosistemelor în perioada de după ultima era glaciară, care a început acum aproximativ 21.000 de ani. În acea perioadă, Pământul s-a încălzit cu 4-7 grade Celsius, o creștere comparabilă cu prognozele oamenilor de știință pentru sfârșitul secolului, de 4-5 grade Celsius.

Conform autorilor studiului, schimbările înregistrate în această perioadă oferă o estimare conservatoare a magnitudinii transformării ecologice prin care planeta va trece.

Dacă emisiile continuă să crească în ritmul actual, probabilitatea unor schimbări la scară largă ale vegetației este mai mare de 60%, iar întregul biom terestru are cu 75% mai multe șanse să se transforme complet, având un impact major asupra biodiversității și a populațiilor care depind de diverse ecosisteme. Dacă națiunile reușesc să îndeplinească țintele Acordului de la Paris, probabilitatea este mai mică de 45%.

Green Report Shop Transport ECO

„Vorbim de același nivel de modificări care a avut loc în 10.000-20.000 de ani care vor fi înghesuite într-un secol sau două. Ecosistemele se vor chinui să țină pasul. O asemenea schimbare care se petrece la o scară așa masivă într-un timp atât de scurt va crea provocări fără precedent în gestionarea resurselor naturale.”, a declarat Stephen T. Jackson, director al Geological Survey’s Southwest Climate Adaptation Center și co-autor al studiului.

Un alt studiu recent care a analizat modurile în care specii individuale din ecosisteme vor reacționa la schimbările climatice arată că ritmul în care ele se petrec este prea rapid pentru a permite vieții sălbatice să se adapteze. Speciile se adaptează de obicei în decursul unei perioade mai lungi de timp, iar oamenii de știință sunt îngrijorați că ele nu vor avea suficient timp, luând în considerare magnitudinea și ritmul fără precedent al schimbărilor climatice.

spot_img

Ultimele știri