Arabia Saudit─â investe┼čte peste 1 miliard de dolari ├«n produc─âtorul de automobile electrice Lucid, rival al Tesla

in Business, Transport 25 September 2018 53 Views

Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite va investi peste 1 miliard de dolari în viitorul producător de automobile electrice Lucid Motors, la câteva luni după ce a constituit o participaţie la Tesla, compania miliardarului Elon Musk, potrivit Forbes.

Acordul aduce Lucid finan┼úarea necesar─â pentru a ├«ncepe fabricarea primului s─âu model, sedan-ul Air, ├«n 2020. Startup-ul din Silicon Valley este ├«n ├«nt├órziere cu c├ó┼úiva ani cu construc┼úia unei fabrici ├«n Arizona ┼či ├«nceperea produc┼úiei automobilului al c─ârui pre┼ú va porni de la 60.000 de dolari.

Modelul Lucid Air va fi destinat pieţei de lux.

Arabia Saudit─â, cel mai mare exportator de petrol din lume, a ├«nceput s─â ├«┼či diversifice economia, dup─â pr─âbu┼čirea pre┼úurilor petrolului. ├Än cadrul acestui plan, regatul inten┼úioneaz─â s─â transforme Fondul Public pentru Investi┼úii (PIF) ├«n cel mai mare fond suveran din lume, cu active care ar urma s─â ating─â 2.000 de miliarde de dolari p├ón─â ├«n 2030.

ÔÇŁPrin investi┼úii pe pia┼úa vehiculelor electrice care se dezvolt─â rapid, PIF c├ó┼čtig─â expunere la oportunit─â┼úi de dezvoltare pe termen lung, sus┼úine inova┼úiile ┼či dezvoltarea tehnologic─â, atrage venituri ┼či diversific─â sectoarele economice ├«n Regatul Arabiei SauditeÔÇŁ, spune PIF ├«ntr-un comunicat.

Investi┼úia PIF ├«n Lucid amplific─â incertitudinile din jurul Tesla, al c─ârei director general Elon Musk a scris pe Tweeter, pe 7 august, c─â a asigurat fondurile necesare pentru a retrage compania de la burs─â. ┼×ase zile mai t├órziu, Musk a clarificat c─â, de┼či fondul suveran saudit ┼či-a exprimat interesul ├«n transformarea Tesla ├«n companie privat─â, trebuie s─â evalueze financiar posibilul acord. Pe 24 august, Musk a anun┼úat c─â Tesla va r─âm├óne listat─â la burs─â.

Vânzările de mașini electrice au crescut cu 40% în prima jumătate a anului în Europa

Persoane apropiate situa┼úiei au declarat c─â oficialii saudi┼úi au fost nemul┼úumi┼úi de faptul c─â Musk a f─âcut publice detalii legate de discu┼úiile purtate. ├Än afar─â de asta, au existat ├«ngrijor─âri legate de procesele intentate de ac┼úionari ├«n urma tweet-urilor lui Musk ┼či de o investiga┼úie a Comisiei americane pentru buras─â ┼či valori mobiliare. Fondul suveran saudit a constituit o participa┼úie de sub 5% la Tesla, fiind interesat de o participa┼úie minoritar─â pentru a-┼či limita expunerea ┼či a p─âstra resurse pentru alte proiecte.

Lucid a fost co-finan┼úat─â de Sam Weng, care a venit de la produc─âtorul de software Oracle, ┼či de doi parteneri, ca produc─âtoare de sisteme de baterii. Ulterior, compania a format o echip─â recrutat─â de la Mazda Motor ┼či Tesla. Directorul tehnic Peter Rawlinson a fost inginer ┼čef pentru Model S, ├«nainte de a veni la Lucid ├«n 2013.

Potrivit Lucid, automobilul electric Air va avea p├ón─â la 400 de cai putere ┼či o autonomie de 240 de mile cu o singur─â ├«nc─ârcare. Versiunea high-end va costa peste 100.000 de dolari.

Comentarii

comentarii