Arabia Saudita: Negocierile ONU ne ameninta supravietuirea

in Energie 8 April 2009 145 Views

Negociatorul sef pe probleme de clima al Arabiei Saudite a declarat miercuri ca discutiile despre schimbarile climatice din cadrul Natiunilor Unite ameninta supravietuirea economica a tarii sale, si a cerut sprijin in eventualitatea in care arderile de combustibili fosili vor fi inlocuite de energiile regenerabile, anunta Reuters.

„Este o chestiune de supravietuire pentru noi, asa ca suntem printre cele mai vulnerabile tari, din punct de vedere economic. Arabia Saudita nu a facut inca multe pentru a se diversifica. Adaptarea nu se face doar la impactul schimbarilor climatice ci si la impactul politicilor climatice”, a declarat Mohammad Al Sabban.

Arabia Saudita cere astfel sprijin pentru dezvoltarea unor surse de energie regenerabila si pentru a putea ingropa gazele cu efect de sera in fostele depozite de petrol, aflate la adancimi mari.

„Avem mult soare, mult pamant. Putem exporta energie solara vecinilor nostri pe o scara foarte larga si acesta este obiectivul nostru strategic pentru a ne diversifica economia. Avem nevoie ca tarile industrializate sa ne asiste in investitia directa, in transferul de tehnologie”, a explicat Al Sabban.

O alta cerinta a Arabiei Sudite face referire la taxele pe combustibili fosili, care ar trebui concentrate pe carbon si nu pe energie. Astfel, tarile exportatoare de petrol ar plati mai putin decat producatorii de carbune, pentru ca acestea din urma polueaza mai mult. Sauditii cer si eliminarea subventiilor pentru biocombustibilii cu care rivalizeaza pe piata, pentru ca dauneaza mediului si cresc preturile pentru alimente.

Grupurile de mediu ii acuza de mult timp pe sauditi de obstructionarea negocierilor pe tema schimbarilor climatice, dar Mohammad Al Sabban a declarat ca tara sa isi apara doar interesele.
Foto: Reuters

Comentarii

comentarii