Raport: zona arctic─â, tot mai afectat─â de poluarea cu plastic

in Poluare 13 February 2018 37 Views

Regiunea arctic─â este poluat─â cu de╚Öeuri de plastic ╚Öi microplastice care pun ├«n pericol via╚Ťa s─âlbatic─â, conform unui nou raport de la Institutul Polar Norvegian.

arctica microplastice norvegia

Cercetătorii au descoperit deșeuri de plastic aproape peste tot în regiunea Arctică, majoritatea provenind de la echipamente de pescuit.

Cea mai mare concentra╚Ťie de microplastice se afl─â ├«n banchize. ├Äntr-un litru de ghea╚Ť─â topit─â au fost descoperite 234 de particule de microplastic, o concentra╚Ťie mult mai ridicat─â dec├ót ├«n restul oceanelor.

Formarea banchizelor ├«ncepe la suprafa╚Ťa apei, unde plutesc ╚Öi majoritatea particulelor de microplastic, a╚Öa c─â acestea ajung prinse ├«n apa ├«nghe╚Ťat─â. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sunt ├«ngrijora╚Ťi c─â odat─â cu topirea ghe╚Ťii, particulele vor fi eliberate ├«n mediu ╚Öi vor afecta via╚Ťa s─âlbatic─â.

Vie╚Ťuitoarele arctice, afectate de poluarea cu plastic

Geir Wing Gabrielsen, autor al studiului, a explicat c─â problema a devenit din ce ├«n ce mai grav─â ├«n ultimele decenii, ├«ntr-o declara╚Ťie pentru BBC.

ÔÇ×G─âsim tot mai multe de╚Öeuri de plastic ├«n Svalbard, unde lucrez. Furtunarul ghe╚Ťurilor se ├«nmul╚Ťe╚Öte ├«n Svalbard. La sf├ór╚Öitul anilor ┬┤70 am g─âsit foarte pu╚Ťine buc─â╚Ťi de plastic ├«n stomacurile lor. ├Än 2013, la ultima investiga╚Ťie, unele exemplare aveau mai mult de 200 de buc─â╚Ťi de plastic ├«n stomac. Alte creaturi se ├«ncurc─â ├«n plase de pescuit ajunse pe plaje ÔÇô cum ar fi renii. Unii dintre ei mor pentru c─â nu ├«╚Öi pot elibera coarnele ÔÇô ├«i g─âsim ├«n fiecare an.ÔÇŁ

Majoritatea polu─ârii din nordul Norvegiei este cauzat─â de activit─â╚Ťile de pescuit. Pescarii sunt tot mai con╚Ötien╚Ťi de responsabilit─â╚Ťile lor fa╚Ť─â de mediu, fiind ├«ngrijora╚Ťi c─â pe╚Ötii ar putea fi contamina╚Ťi cu microplastic.

Green Report Shop Produse ECO

Ministrul Norvegian al Mediului, Ola Elvestuen, a declarat pentru BBC News:

ÔÇťEste tulbur─âtor ÔÇô nu exist─â niciun loc pe p─âm├ónt care s─â fie at├ót de departe ├«nc├ót s─â nu fie afectat de plastice. Acesta ar trebui s─â fie un apel la ac╚Ťiune. Este ceva despre care s-a ╚Ötiut de ani de zile, ├«ns─â importan╚Ťa sa nu a fost luat─â ├«n considerare a╚Öa cum ar fi trebuit. Trebuie s─â oprim poluarea cu plastic.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â norvegieni au atras aten╚Ťia asupra nevoii unor cercet─âri am─ânun╚Ťite despre microplastice ╚Öi modurile ├«n care acestea afecteaz─â vie╚Ťuitoarele ╚Öi mediul.

Comentarii

comentarii