Argentina a semnat să devină groapa de gunoi a lumii

in Business, Deseuri, Poluare 19 November 2019 495 Views

Președintele argentinian a semnat un decret prin care aprobă importul de deșeuri de plastic în țara pe care o conduce. Activiștii pentru protejarea mediului spun că măsura va transforma țara din America de Sud într-una de sacrificiu și că decretul va încuraja arderea deșeurilor în incineratoare și în fabrici de ciment, ambele foarte dăunătoare pentru sănătate.

taxarea la groapă

În luna august, Argentina a schimbat definiția a ceea ce înseamnă „deșeuri”, o mișcare ce deschide porțile pentru importul a milioane de tone de deșeuri de plastic de proastă calitate din Statele Unite. Activiști de mediu și membri din ONG-uri și-au exprimat de atunci, continuu, nemulțumirea, spunând că astfel Argentina devine „țară de sacrificiu” privind deșeurile de plastic. Mai mult, aceștia se tem că țara din America de Sud ar putea lua locul Chinei, care a interzis importurile de deșeuri din ianuarie 2018.

Decretul, semnat de președintele argentinian Mauricio Macri, reclasifică materialele reciclabile ca fiind „mărfuri”, ceea ce va relaxa supravegherea deșeurilor mixte de plastic contaminat, care deseori vor fi depuse în gropile de gunoi sau incinerate. Mulți activiști și-au exprimat îngrijorarea că Argentina ar putea deveni, astfel, țara care preia toate deșeurile din plastic, inclusiv loturile contaminate, de la țările dezvoltate.

„Își doresc să devină o țară de sacrificiu, unde toată lumea să-și trimită deșeurile, iar ei să profite de asta”, a explicat pentru The Guardian Jim Puckett, director executiv la Baselo Action Network, un grup care luptă împotriva exporturilor de deșeuri toxice din societățile dezvoltate către țările în curs de dezvoltare.

Cecilia Allen, de la ONG-ul Global Alliance for Incinerator Alternatives, cu sediul în Buenos Aires, este de părere că plasticul amestecat pe care îl va primi Argentina nu va fi, cel mai probabil, reciclat.

În ultimele luni, valoarea plasticului reciclat a scăzut. Acesta este mult mai scump decât obținerea unuia nou, din petrol.

„Una dintre îngrijorările noastre este că acest decret este posibil să stimuleze industria incineratoarelor din țară și arderea acestora în fabricile de ciment”, a declarat aceasta, potrivit The Guardian. „Avem multe deșeuri aici și nu le reducem, nu le reciclăm, nu compostăm. Și nu are sens să ne deschidem ușile pentru și mai multe”.

Incineratoarele care ard plasticul sunt sursa unor probleme majore de sănătate, din cauza poluării aerului pe care o produc.

„Decretul, dacă va fi menținut, pune în pericol slujbele a 150.000 de colectori informali care lucrează la nivel național și care reprezintă cel mai mare furnizor în industria reciclării din Argentina. Dacă importurile de deșeuri încurajează incinerarea, e greu de imaginat cum va supraviețui industria reciclării. În loc să importăm deșeuri, ar trebui să le reciclăm pe care le care le producem aici”, a spus și Jacquelina Flores, secretara Federației Colectorilor Informali din Argentina, potrivit Break Free From Plastic.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii