Argila obișnuită ar putea fi folosită pentru capturarea carbonului

in Studii 9 April 2015 451 Views

Captura de carbon va juca un rol central ├«n a ajuta na╚Ťiunile lumii s─â administreze ╚Öi s─â reduc─â emisiile de gaze cu efect de ser─â. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â testeaz─â multe materiale ├«n acest scop. Noi rezultate, ob╚Ťinute de cercet─âtori de la Universitatea de ┼×tiin╚Ť─â ╚Öi Tehnologie din Norvegia (NTNU), arat─â c─â lutul obi╚Önuit ar putea func╚Ťiona la fel de eficient ca alte materiale mai avansate.

Clay

ÔÇťE destul de remarcabil faptul c─â lutul poate capta la fel de mult dioxid de carbon precum alte materiale pe care le investig─âmÔÇŁ, spune Jon Otto Fossum, profesor la departamentul de fizic─â al NTNU. Argila ofer─â multe beneficii prin compara╚Ťie cu alte materiale, ├«n mod deosebit pentru c─â alte materiale poten╚Ťiale ar putea fi scumpe, dificil de produs, toxice ╚Öi nu neap─ârat ecologice.

O posibilă utilizare practică a acestei descoperiri, ar putea fi includerea argilei în filtrele de reducere a emisiilor de CO2 la scară industrială.

Aceste rezultate au fost publicate de cur├ónd ├«n Scientific Reports NTNU, o publica╚Ťie care apar╚Ťine de Nature Publishing Group, de c─âtre cercet─âtorii Leander Michels, un candidat la PhD ╚Öi Fossum. Cei doi au condus cercetarea ├«n colaborare cu oameni de ╚Ötiin╚Ť─â de la Institutul pentru Tehnologia Energiei din Kjeller, Norvegia, Universitatea de Tehnologie din Slovacia, MaxIVLab de la Lund University ╚Öi Universitatea din Brazilia.

Un material bun pentru captura CO2 trebuie s─â ├«ndeplineasc─â anumite cerin╚Ťe. Trebuie s─â aib─â o suprafa╚Ť─â mare ╚Öi o capacitate de absorb╚Ťie bun─â. Ar trebui s─â poat─â capta CO2 ├«n mod selectiv, ├«nainte de a capta alte molecule. E nevoie s─â foloseasc─â pu╚Ťin─â energie pentru a func╚Ťiona, ╚Öi s─â fie reutilizabil. ├Än plus, materialul trebuie s─â fie ieftin ╚Öi ecologic.

Anumite minerale argiloase îndeplinesc aceste criterii, în special smectita, un grup de minerale argiloase care se umflă în contact cu apa. Cercetătorii au folosit în experimentele lor smectită sintetică. Argilele artificiale se pot face la un cost foarte scăzut.

Cercet─âtorii au mai descoperit c─â dioxidul de carbon ├«n form─â gazoas─â se leag─â de smectit─â, aceasta nu numai datorit─â suprafe╚Ťei smectitei ├«n sine, ci, ├«n principal, pentru c─â ionii asocia╚Ťi cu suprafe╚Ťele de lut capteaz─â ├«n mod activ.

Un tip de smectit─â, numit lithium-fluorohectorite, poate s─â re╚Ťin─â CO2 la temperaturi de p├ón─â la 35 de grade Celsius, la presiune ambiant─â. CO2 capturat este eliberat atunci c├ónd argila e ├«nc─âlzit─â la temperaturi peste limita de 35 de grade, iar acest lucru permite controlul asupra capt─ârii CO2.

Experimentele lor, concluzioneaz─â Fossum, arat─â c─â acest tip de smectit─â captureaz─â ╚Öi re╚Ťine la fel de mult CO2 ca ╚Öi alte materiale care au fost studiate ├«n acest scop.

Autor: Cornelia Gaie

Surs─â: ScienceDaily.com

Surs─â foto: Flickr.com

Citește și:

Emisiile de CO2 au stagnat pentru prima dat─â dup─â 40 de ani

UE vrea să reducă emisiile de CO2 din transportul aerian cu 30%, până în 2050

VIDEO Cum se răspândește CO2 în aer într-un an

Piatra care ar salva planeta de CO2

Comentarii

comentarii