Arhipelagul Vanuatu din sudul Pacificului vrea să interzică scutecele de unică folosință

in Autoritati, Business, Deseuri, Impact, Legislatie, Poluare 26 February 2019 157 Views

Arhipelagu Vanuatu a anunțat că intenţionează să interzică scutecele de unică folosință în speranţa că măsura va reduce semnificativ poluarea.

Ministrul de externe, Ralph Regenvanu, a anunțat interdicția la o conferință ce a avut loc la Port Vila săptămâna trecută, spunând că tacâmurile din plastic, cupele de polistiren, agitatoarele de băuturi din plastic și unele tipuri de ambalaje alimentare ar fi, de asemenea, scoase în afara legii.

El a spus că studiile au arătat că scutecele de unică folosință au fost cel mai mare articol de deșeuri menajere din capitală.

“Eliminarea acestui element va reduce în mod disproporționat deșeurile din plastic”, a scris el.

Vanuatu este una dintre numeroasele națiuni din Pacific puternic afectate de schimbările climatice și se mândrește cu o conducere ecologistă.

Anul trecut a devenit una dintre primele țări din lume care a interzis sacii de plastic de unică folosință.

Interdicția pentru scutece, care necesită încă aprobarea finală, este programată să intre în vigoare la 1 decembrie anul acesta.

Scutecele de unică folosință reprezintă o problemă ecologică, deoarece sunt căptușite cu un material plastic care nu este biodegradabil și utilizează poliacrilatul de sodiu chimic ca absorbant.

Deșeurile umane pe care le conțin, de asemenea, elimină chimicale nocive în mediu, în loc să treacă prin sistemul de canalizare pentru a minimiza impactul acestora.

Criticii spun că, pe lângă faptul că sunt o problemă cu deșeurile, procesul de fabricare a scutecelor contribuie, de asemenea, la încălzirea globală.

Cu toate acestea, părinții le găsesc mult mai convenabile decât scutecele de pe stil vechi, care trebuie spălate și uscate.

Grupurile de părinți au descris potenţiala interdicțe ca pe un pas înapoi pentru femei, care, cel mai probabil, vor trebui să suporte procesul intensiv de muncă pentru curățarea scutecelor reutilizabile.

Grupul de mediu Worldwatch Institute a estimat în 2007 că 450 de miliarde de scutece sunt folosite global în fiecare an. Un raport al companiei americane de cercetare de piață Grand View Research de anul trecut a arătat că piața globală pentru scutece pentru copii a fost în valoare de 45,08 miliarde de dolari în 2016 și ar crește până la 64,62 miliarde de dolari până în 2022, pe fondul creșterii cererii din partea țărilor emergente precum China, India și Brazilia.

Însă, scutecele reutilizabile moderne sunt mai ușor de utilizat decât pătratul tradițional alb de bunbac, multe dintre acestea având inserții biodegradabile și dispozitive de prindere cu bandă de prindere.

Comentarii

comentarii