Încălzirea globală ar putea seca un sfert dintre terenurile Pământului

in Biodiversitate, Poluare 5 January 2018 116 Views

Peste un sfert din suprafața uscată a Terrei ar putea deveni mult mai aridă dacă temperaturile medii globale cresc cu 2°C, limita prevăzută în acordul de la Paris. Potrivit cercetătorilor britanici și chinezi citați de The Hindu, singurul scenariu optimist este cel în care statele lumii reușesc să limiteze încălzirea globală la 1.5 grade.

ariditate secetă încălzire globală

Cercetătorii de la Universitatea Anglia de Est și cei de la Universitatea de Științe și Tehnologie din China au studiat proiecțiile a 27 de modele climatice posibile. Astfel, au reușit să identifice zonele care vor fi afectate de ariditate, dacă temperaturile medii globale vor crește cu între 1.5 și 2 grade Celsius.

Potrivit studiului lor, publicat în Nature Climate Change, schimbările ar putea conduce la intensificarea secetelor și la declanșarea incendiilor de vegetație.

Manoj Joshi, unul dintre autorii cercetării, a atras atenția asupra amplorii pericolului:

Studiul nostru prezice faptul că ariditatea va afecta aproximativ 20-30% din suprafața totală a terenurilor din întreaga lume, dacă temperaturile medii globale cresc cu două grade Celsius. Dar două treimi dintre suprafețele afectate ar putea scăpa de ariditate dacă încălzirea globală ar fi limitată la 1.5 grade Celsius.

Chang-Eui Park, un alt autor al studiului, a explicat faptul că ariditatea are un impact asupra agriculturii, calității apei și biodiversității.

Comentarii

comentarii