Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Arii protejate incluse in reteaua Natura 2000

Trei situri din judetul Salaj au fost declarate, in acest an, arii naturale protejate de interes comunitar fiind incluse in retea ecologica de arii naturale protejate Natura 2000. Aceasta retea este instrumentul principal pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii Europene, ce are scopul sa mentina intr-o stare de conservare favorabila o selectie a celor mai importante tipuri de habitate si specii ale Europei, informeaza Agerpres.

Conform datelor funizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, cele trei arii naturale incluse in Natura 2000 sunt pestera Magurici, din Rastoci, comuna Ileanda, in care traiesc cinci specii de lilieci si in care accesul publicului este interzis, padurile dacice de stejar si carpen, in suprafata de circa 90 de hectare, din cadrul sitului Racas-Hida, satul Racas, comuna Hida, precum si padurile de fag in suprafata de 21 de hectare, din cadrul sitului Tusa-Barcau, satul Tusa, comuna Barcau.

In ceea ce priveste Pestera Magurici, dintre cele cinci specii de lilieci identificat, trei, respectiv Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros si Miniopterus schreibersii sunt prioritare EUROBATS (Acordului privind Conservarea Liliecilor in Europa).

Populatiile de lilieci din aceasta pestera formeaza colonii mari de sute sau mii de indivizi, numarul lor in pestera fiind dependent de specie, sezon si de biologia lor. Rezultatele obtinute in urma studiilor mineralogice indica faptul ca pestera Magurici reprezinta un sit de o deosebita importanta prin raritatile mineralogice nationale, dar mai ales mondiale pe care le adaposteste. ‘Includerea celor trei arii in reteaua Natura 2000 da posibilitatea accesarii de fonduri europene fie pentru conservarea, fie pentru valorificarea lor prin ecoturism’, a declarat, luni, Radu Hideg, din cadrul Sectiei Arii Protejate al APM Salaj.

De asemenea, conform sursei citate, statutul de arie protejata include si o serie de restrictii privind, de exemplu, accesul in pestera pentru protejarea liliecilor sau privind regimul de vanatoare si exploatare in cazul padurilor.

spot_img

Ultimele știri