Dumitru Mihalache, A.R.M.D.: Reciclatorii sunt singurii nemul╚Ťumi╚Ťi de OUG-ul privind taxarea la groap─â

in Legislatie, Opinii, Poluare 3 July 2017364 Views

Dumitru MIHALACHE, Pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Rom├óne pentru Managementul De╚Öeurilor (A.R.M.D.) ╚Öi Membru al Consiliului de Administra╚Ťie Rosal Grup, a transmis c─âtre Green Report un punct de vedere privind ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â care am├ón─â aplicarea legisla╚Ťiei privind taxarea la groap─â pentru anul 2019. Vom reveni ╚Öi cu punctul de vedere oficial al reciclatorilor.

Dumitru Mihalache taxarea la groap─â

Reciclatorii, mai precis doar unii dintre ei, sunt singurii nemul╚Ťumi╚Ťi de noua ordonan╚Ť─â. Ei s-au luptat ╚Öi cu OTR-urile ╚Öi cu operatorii de salubritate ╚Öi cu administratorii de depozite, de fapt cu to╚Ťi cei care le st─âteau ├«n cale ca s─â ob╚Ťin─â ÔÇ×reciclabilulÔÇŁ ├«n cantit─â╚Ťi mari ╚Öi la pre╚Ťuri derizorii, pe gratis dac─â este posibil. Nu au ╚Ťinut ╚Öi nu ╚Ťin nici acum cont c─â o astfel de ordonan╚Ť─â are ├«n prezent o baz─â larg─â de acceptare, inclusiv din partea UE (Jaspers printr-un studiu finalizat ├«nc─â din august anul trecut a ar─âtat c─â Rom├ónia nu poate atinge ╚Ťinta de reutilizare ╚Öi reciclare de 50% dec├ót ├«n anul 2025).

Pentru cei ce au un minim de decen╚Ť─â ╚Öi se apleac─â asupra legisla╚Ťiei ├«n vigoare (realizat─â ├«n baza celei europene), rezult─â c─â abia acum se ac╚Ťioneaz─â corect ├«n baza acesteia. Men╚Ťion─âm aici Legea 211/2011 art. 17 alin. 1 ╚Öi Legea 101/2006, republicat─â art. 2 pct. 9.

├Än comunitatea european─â exist─â at├ót principiul ÔÇ×r─âspunderea extins─â a produc─âtoruluiÔÇŁ, c├ót┬á ╚Öi principiul ÔÇ×poluatorul pl─âte╚ÖteÔÇŁ, principii care stau la baza conceptului de ÔÇ×economie circular─âÔÇŁ ╚Öi conceptului ÔÇ×zero wasteÔÇŁ.

Trebuie men╚Ťionat c─â OUG 39/2016 a fost introdus─â practic f─âr─â norme de aplicare, ceea ce a creat 3 situa╚Ťii diferite:

  • unele UAT-uri au aprobat introducerea taxei (de fapt penalitate)┬á ├«n tariful de presta╚Ťie ( o cre╚Ötere┬ámaxim─â de 2,34 lei/persoana/lun─â );
  • ├«n alte zone plata acestei penalit─â╚Ťi s-a facut direct din bugetul local;
  • nu a fost aprobat─â nicio modificare de c─âtre UAT(├«n mod subiectiv), aceast─â ultim─â variant─â a dus la blocarea activit─â╚Ťii,┬á la falimententarea┬á operatorilor de salubritate ╚Öi a firmelor care administreaz─â depozitele de de╚Öeuri. Practic, vorbim de o concuren╚Ť─â neloial─â.

Din aceste motive (de neaplicabilitate), s-a ajuns la necesitatea modific─ârii ordonan╚Ťei, at├ót ├«n perioada ministrului Daniel Constantin, c├ót ╚Öi a actualului┬áministru, Gra╚Ťiela Gavrilescu.

├Än toate ╚Ť─ârile europene unde se aplic─â aceast─â penalitate la depozitare, s-a realizat infrastructura necesar─â colect─ârii selective, au sisteme viabile de deviere de la depozitare (sta╚Ťii de sortare, sta╚Ťii de tratare mecano-biologic─â pentru producerea de compost – care ├«n Rom├ónia nu este reglementat, incineratoare cu recuperare de c─âldur─â, producere de RDF, etc); toate aceste investi╚Ťii au ├«n spate fonduri europene, investi╚Ťii publice ╚Öi/sau private, ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd, pe principiul ÔÇ×poluatorul pl─âte╚ÖteÔÇŁ, un tarif ce variaz─â ├«ntre 10-25 euro/persoana/lun─â, nu ca ├«n Rom├ónia unde tariful variaz─â ├«ntre 0,25-2,5 euro/persoan─â/lun─â. Situa╚Ťia actual─â a programului POS Mediu, este c├ót se poate de gr─âitoare ├«n acest sens.

Trebuie precizat ├«nc─â o dat─â c─â operatorul de salubritate nu este dec├ót un agent economic care-╚Öi desfasoar─â activitatea ├«n baza unui contract ├«ncheiat cu autoritatea local─â. Contractul este ├«ncheiat ├«n urma c├ó╚Ötig─ârii unei licita╚Ťii care a avut la baz─â un caiet de sarcini cu prevederi foarte clare cu privire la activit─â╚Ťile ce urmeaz─â s─â fie desf─â╚Öurate de operator.

├Än concluzie, legisla╚Ťia rom├óneasc─â care trebuie armonizat─â cu legisla╚Ťia european─â, trebuie ├«n acela╚Öi timp s─â fie clar─â ╚Öi precis─â, cu norme de aplicare bine stabilite, care s─â nu lase loc la interpret─âri subiective.

Despre autor: Dumitru Mihalache

Dumitru Mihalache este┬áPre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Rom├óne pentru Managementul De╚Öeurilor (A.R.M.D.) ╚Öi Membru al Consiliului de Administra╚Ťie Rosal Grup

Comentarii

comentarii