Radiohead, Pretenders și Bonobo au declarat stare de urgență climatică

in Business, EcoLIFESTYLE 12 July 2019 82 Views

Sute de artişti şi case de discuri britanice au lansat o mișcare prin care își propun să militeze pe probleme de mediu. Radiohead, Pretenders şi Bonobo, alături de mulți alții, fac parte din „Music declares emergency” („Muzica declară stare de urgenţă climatică”) și vor să înceapă schimbarea pornind de la impactul pe care industria muzicală îl are asupra mediului.

Pretenders

„Cum stăteam la un festival de muzică din deșert, mă uitam pe net cât de frumos se desfășurau acțiunile Extinction Rebellion la Londra și am realizat că ceva trebuie să se schimbe. Se pare că lumea muzicală a pierdut contactul cu realitatea, că petrece ca și cum nu ar exista ziua de mâine, în timp ce «fără viitor» a devenit chiar o prognoză”, a povestit baterista trupei Savages, Fay Milton, potrivit NME.

„Când am realizat că nu sunt singura care are aceste gânduri, «Music declares emergency» (MDE) a luat naștere. Momentul în care alții și-au arătat sprijinul a fost uriaș, iar faptul că am făcut o declarație în acest sens este doar primul pas către o schimbare reală. Ne confruntăm cu o urgență climatică și ecologică și singurul răspuns direct proporțional este să acționăm imediat și cu îndrăzneală”, a mai spus acesta.

MDE solicită ca Regatul Unit să atingă neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2030, respectiv cu 20 de ani mai devreme decât obiectivul fixat de executivul britanic și ca instituțiile de media și guvernele să spună adevărul despre urgențele climatice și ecologice. În același timp, adepții mișcării își asumă să ia măsuri imediate în ce privește impactul industriei muzicale asupra mediului, să vorbească public despre probleme de mediu și să facă afacerile pe care le dețin cât mai sustenabile.

Până acum s-au înscris în MDE 563 de nume: 184 de organizații – case de discuri, studiouri și festivaluri – printre care Abbey Road, casele de discuri Universal Music UK, Sony Music UK, Warner Music UK; 226 de artiști – Radiohead, Pretenders și Bonobo, Idles, Nadine Shah; 153 de persoane fizice și soliști.

„Nu există niciun dubiu că ne confruntăm cu o urgență climatică globală, efectele căreia devin din ce în ce mai clare în traiul nostru de zi cu zi. Este crucial să facem tot ce putem ca să ne schimbăm comportamentele și pe cele ale marilor corporații și să influențăm guvernele să asigure un viitor bun planetei noastre”, a transmis CEO-ul Asociației pentru Muzica Independentă.

Radiohead

Mişcarea Extinction Rebellion (XR), care a fost sursă de inspirație pentru formarea MDE, promovează acţiuni de protest nonviolente ca instrument de luptă împotriva lipsei de iniţiativă în domeniul climatic şi a organizat, în aprilie, o serie de proteste pe străzile din capitala britanică.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii