Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Asociatia Environ critica sistemul buy-back

Sistemul de tip buy-back finantat din fondurile incasate din timbrul verde incalca flagrant principiile legislatiei europene, transparentei si liberei concurente, au afirmat reprezentantii Environ. Organizatia este specializata in preluarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

“Modul discretionar de alocare a sumelor colectate din timbrul verde catre anumiti jucatori din piata in detrimentul celorlalti, dezechilibrarea liberei concurente prin finantari mascate ale discount-urilor comerciale sunt argumente care pledeaza astazi, mai mult ca oricand, pentru interzicerea campaniilor de buy-back”, se arata in comunicatul remis de asociatie.

Potrivit reprezentantilor, Environ, desi in multe state europene si-a demonstrat o anume eficienta, incuranjand o schimbare de mentalitate la nivelul consumatorilor si potentand colectarea de cantitati insemnate de deseuri electrice, varianta romaneasca a degenerat, devenind un real pericol pentru eliminarea nepoluanta a DEEE.

Sistemul nu stimuleaza reciclarea

Conform legislatiei romane in vigoare (HG448/2005) care transpune Directivele europene, sumele colectate de fabricantii si importatorii de echipamente electrice si electronice au ca destinatie exclusiva finantarea colectarii, transportului, tratarii, reciclarii si valorificarii DEEE.

„Directiva europeana privind reciclarea si eliminarea nepoluanta a DEEE a capatat o nuanta „autohtona” care nu mai stimuleaza predarea si reciclarea echipamentelor electrice, dar care poate duce chiar la blocarea colectarii de deseuri, nemaivorbind de pierderea cea mai importanta, la nivelul schimbarii de mentalitate a consumatorilor”, precizeaza reprezentantii Environ.

Potrivit acestora, practicile de tip „buy-back” finantate de unele asociatii de management al DEEE induc populatiei ideea ca deseurile se pot „vinde” – deci centrele de reciclare aparent nu-si au rostul, deturneaza fonduri discretionar catre anumite marci de produse si erodeaza spiritul civic prin care cetatenii sunt educati sa recicleze.

spot_img

Ultimele știri