Asociatia Pro Consumatori: Trei din opt români consumă apă nepotabilă

in Poluare 21 March 2017 215 Views

Trei din opt rom├óni nu au acces la ap─â potabil─â, potrivit Asocia╚Ťiei Pro Consumatori (APC). ├Än localit─â╚Ťile din mediul rural se ├«nregistreaz─â sute de cazuri de copii cu boala albastr─â, afec╚Ťiune generat─â de┬áe intoxica╚Ťia acut─â cu nitra╚Ťi, urmare a prepar─ârii hranei cu ap─â din f├ónt├óni nemonitorizate sanitar.

ap─â potabil─â

├Än privin╚Ťa calit─â╚Ťii apei potabile furnizat─â ├«n sistem centralizat, la nivel na╚Ťional exist─â diferen╚Ťe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Na╚Ťional de Statistic─â 36,3% din popula╚Ťia Rom├óniei nu┬áeste deservit─â de sistemul public de alimentare cu ap─â. ├Än privin╚Ťa apei ├«mbuteliate, alegerea unor ape minerale naturale plate ├«n vederea hidrat─ârii organismului nu este o op╚Ťiune u╚Öoar─â av├ónd ├«n vedere faptul c─â produc─âtorii nu sunt obliga╚Ťi s─â declare compozi╚Ťia chimic─â a apei dup─â o structur─â standardizat─â. At├ót timp c├ót legisla╚Ťia ├«n domeniu nu oblig─â produc─âtorul de ap─â potabil─â ├«mbuteliat─â s─â declare compozi╚Ťia chimic─â dup─â o structur─â standardizat─â, nu putem vorbi despre o informare corect─â, complet─â ╚Öi precis─â. ├Än acest caz, consumatorul nu are posibilitatea s─â aleag─â acest produs ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â, ci este influen╚Ťat de publicitatea produc─âtorilorÔÇŁ, a declarat┬áCostel Stanciu, pre╚Öedinte APC.

Acesta atrage ate╚Ťnia c─â ├«n ceea ce prive╚Öte apa destinat─â hidrat─ârii ╚Öi preg─âtirii hranei bebelu╚Öilor, legisla╚Ťia ├«n vigoare nu stabile╚Öte criterii clare ├«n privin╚Ťa constituien╚Ťilor ╚Öi valorilor acestora. De asemenea, institu╚Ťiile care recomand─â utilizarea anumitor tipuri de ape ├«mbuteliate la preg─âtirea hranei sugarilor nu sunt transparente ├«n privin╚Ťa procedurilor folosite ├«n acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de c─âtre organisme notificate/acreditate de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii/Organismul Na╚Ťional de Acreditare.

Potrivit datelor publicate de APC, 1000 de litri de apă de la robinet costă între 2,94 lei și 4,50 lei, în vreme ce 1000 de litri de apă minerală naturală plată îmbuteliată costă între 720 lei și 1068 lei. Astfel, cu 720 de lei putem cumpăra 248 mc de apă de la robinet, adică apa necesară unui adult timp de 5 ani la un consum mediu de 4 metri cubi pe lună.

Tariful la apa potabil─â furnizat─â ├«n sistem centralizat ├«n primele 10 ora╚Öe ale ╚Ť─ârii

Bucure╚Öti ÔÇô 4,50 lei/mc

Constan╚Ťa ÔÇô 4,46 lei/mc

Gala╚Ťi ÔÇô 4,19 lei/mc

Bra╚Öov ÔÇô 4,09 lei/mc

Craiova ÔÇô 3,97 lei/mc

Ia╚Öi ╚Öi Oradea ÔÇô 3,49 lei/mc

Timi╚Öoara ÔÇô 3,11 lei/mc

Ploie╚Öti ÔÇô 3,01 lei/mc

Cluj ÔÇô 2,94 lei/mc

Obliga╚Ťiile produc─âtorilor de ap─â potabil─â

Produc─âtorii de ap─â potabil─â distribuit─â prin sistem public trebuie s─â asigure accesul popula┼úiei la datele privind calitatea apei potabile produse, s─â permit─â inspec┼úia de c─âtre reprezentan┼úii popula┼úiei la orice or─â acceptabil─â, la cel pu┼úin un birou de rela┼úii cu publicul, s─â afi┼čeze programul ┼či num─ârul de telefon la care se pot ob┼úine date despre calitatea apei potabile produse ┼či distribuite.┬áDatele privind calitatea apei potabile sunt disponibile f─âr─â plat─â pentru popula┼úia deservit─â de produc─âtor, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice sau juridice, altele dec├ót cele din zona de aprovizionare a produc─âtorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru ob┼úinerea informa┼úiilor privind calitatea apei potabile.

Tarifele la apa potabil─â ╚Öi apa menajer─â sunt aprobate prin avizul A.N.R.S.C. (Autoritatea Na╚Ťional─â de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilit─â╚Ťi Publice), dup─â o verificare riguroas─â a tuturor componentelor de pre╚Ť, ├«n conformitate cu regulile din Metodologia de analiz─â cost-beneficiu pentru investi╚Ťiile ├«n infrastructura de ap─â ╚Öi de canalizare, finan╚Ťate prin fonduri publice acordate de la bugetul de stat ╚Öi/sau din fonduri nerambursabile.

Tariful trebuie s─â acopere costurile de operare ulterior finaliz─ârii investi╚Ťiei ╚Öi o parte din costurile de amortizare a cheltuielilor de capital, ╚Ťin├ónd cont de nivelul acceptat al ratei de suportabilitate, calculat─â ├«n condi╚Ťiile legii. Conform legisla┼úiei ├«n vigoare, TVA-ul aplicat tarifului pentru prestarea serviciului de canalizare s-a diminuat de la 20% la 19%, ├«ncep├ónd cu 01 ianuarie 2017.

În ultimii 17 ani costul apei potabile în București a crescut de 11 ori, de la 0,3967 lei în anul 2000 la 4,50 lei în anul 2017,

Campanie pentru prevenirea risipei de ap─â

APC lanseaz─â miercui, 22 martie (Ziua mondial─â a apei -n.r.) campania ÔÇŁSpune Nu risipei de ap─â!ÔÇŁ, care┬áse adreseaza elevilor din inva╚Ťam├óntul preuniversitar ╚Öi studen╚Ťilor.

Prin intermediul acestei campanii ne propunem s─â atragem aten╚Ťia asupra unor probleme ce ╚Ťin de calitatea apei potabile, importan╚Ťa apei pentru organismul uman, identificarea unor solutii pentru economisirea apei ╚Öi protejarea acesteiaÔÇŁ, au declarat reprezentan╚Ťii APC.

De unic─â folosin╚Ť─â: de ce consumatorii prefer─â apa la PET

Comentarii

comentarii