Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Asociații de producători: este posibil să nu ne atingem ținta de reciclare pentru sticlă și DEEE în acest an

România ar putea să nu își îndeplinească ținta pentru reciclarea ambalajelor din sticlă în 2019 întrucât colectarea este ineficientă în lipsa unei infrastructuri adecvate. Același lucru s-ar putea întâmpla și în cazul deșeurilor electronice.

„Suntem un sector care folosește intensiv ambalaje din sticlă. Este posibil ca în acest an, să nu ne atingem țintele pentru că ne confruntăm cu un mecanism de colectare ineficient, ne lipsește infrastructura adecvată colectării sticlei. Mai ales pentru sticlă, care se colectează separat și cât mai întreagă. Este important să nu fie fărămițată pentru că riscă se se piardă și să nu mai fie reciclată”, a spus Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României, la conferința Green Report Circular 4R Economy .

Leferman a mai subliniat că obiectivul asociației pe care îl reprezintă, ca producători este să aibă un dialog cu autoritățile publice pentru a identifica ce alte măsuri sunt necesare astfel încât pentru fiecare tip de ambalaj din România să se atingă ținta.

Prezent la conferința Green Report Circular 4R Economy, Cătălin Răzvan Gurău, director al Asociației producătorilor europeni de electrocasnice din România, a spus că în ceea ce privește deșeurile DEEE, ținta României a crescut la 45% din cantitatea pusă pe piață în ultimii trei ani, target care, de asemenea, cel mai probabil nu va fi atins.

„Cantitatea pusă pe piață nu este totuna cu cantitatea generată. Eficiența colectării ar trebui să fie undeva la 70-80% din cantitatea generată că să atingem acel 45%, România fiind o piață nesaturată”, a spus Gurău.

Acesta a tras un semnal de alarmă în condițiile în care România încearcă să se alinieze cu statele din Europa de Vest, dar autoritățile nu reușesc să creeze un sistem de colectare eficient.

„Trebuie să avem grijă să păstrăm cel puțin fluxurile de cantități actuale pentru că e clar că colectarea separată organizată de autoritățile locale nu dă rezultate și nu este ceva neașteptat”, a declarat Gurău.

Aceste situații, împreună cu presiunea penalităților de la Fondul de Mediu, pot genera o criză severă în anul care urmează.

Și în viziunea sa, este necesar toți factorii implicați, de la producători, ONG-uri, reciclatori și autorități să aibă un dialog constructiv și să vadă ce este realist pentru că „nu cred că țintele așa cum sunt ele prevăzute în legislație vor putea fi atinse integral”.

„Toate măsurile pentru atingerea țintelor cer timp și nu vorbim numai de finanțare, ci și de pur și simplu un timp de aplicare a lor. Și infrastructura chiar dacă este creată, ca să fie folosită necesită un timp pentru educarea cetățeanului”, a mai spus Gurău.

spot_img

Ultimele știri