Aspartamul, suspectat ca provoaca nasteri premature si cancer

Comisia Europeana (CE) a solicitat de urgenta reevaluarea aspartamului din punct de vedere al sigurantei alimentare, dupa publicarea unor noi studii stiintifice ce scot la iveala impactul negativ al indulcitorului asupra femeilor insarcinate si dovezi potrivit carora exista o legatura directa intre aceasta substanta si riscul crescut de cancer.  

CE a cerut Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (AFSA) sa faca o reevaluare completa a substantei pana in 2012, potrivit Euractiv.com

Aspartamul a fost deja analizat de cinci ori, de cand a fost autorizat pentru utilizarea in UE, in anul 1994. Urmatoarea revizuire a indulcitorului chimic a fost stabilita initial pentru anul 2020, in cadrul reevaluarii sistematice a tuturor aditivilor alimentari autorizati in Uniunea Europeana.

Masura luata de CE se datoreaza presiunilor politice intense din partea membrilor Parlamentului European, alarmati de noile studii stiintifice care arata efectele negative ale aspartamului.

Posibil risc de cancer la ficat si plamani

Doua dintre studiile asupra posibilelor riscuri prezentate de consumul de indulcitori artificiali au fost publicate anul trecut. Studiul asupra riscului cancerigen, condus de oncologul Morando Soffritti, a fost realizat pe soareci carora li s-a dat hrana cu aspartam. Cercetarea a aratat un risc crescut de cancer la ficat si la plamani. 

De asemenea, un studiu epidemiologic ce a implicat 60.000 de femei gravide, efectuat de catre cercetatorul islandez Thorhallur Halldorsson, a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de bauturi racoritoare indulcite artificial si cresterea incidentei cazurilor de nastere prematura.

In pofida rezultatelor, reprezentantii EFSA au declarat, in februarie 2011, ca cele doua studii nu sunt suficiente pentru a reface evaluarile anterioare privind siguranta aspartamului sau a altor indulcitori autorizati in prezent in UE.

Aspartamul este prezent in peste 6.000 de produse

Aspartamul este un indulcitor sintetic alcatuit din doi aminoacizi, acidul aspartic si fenilalanina. Substanta are o putere de indulcire de aproape 200 de ori mai mare decat zaharul si este lipsit de calorii. Indulcitorul se gaseste pe piata sub forme comerciale denumite NutraSweet sau Canderel. In urma procesului de metabolizare in corpul uman, aspartamul se descompune in: 50% fenilalanina, dicetopiperazina (DCP), aproximativ 40% acid aspartic, 10% metanol.

Desi pana in prezent nu au existat studii care sa arate clar legatura dintre aspartam si anumite afectiuni, o simpla cautare pe internet poate fi suficienta pentru oricine sa renunte de indulcitori. Povesti sau nu, consumul de aspartam este legat de aparitia cancerului, scleroza multipla, depresie, dementa, orbire, caderea parului, pierderea memoriei sau tulburari comportamentale. 

Potrivit Centrului de Informare asupra Aspartamului, indulcitorul este consumat de peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume si se gaseste in peste 6.000 de produse, inclusiv bauturi racoritoare carbogazoase, guma de mestecat, gelatine, budinci si umpluturi, deserturi congelate, iaurturi si in unele produse farmaceutice, cum ar fi vitaminele si siropurile de tuse. 

Foto: made-in-china.com

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri