Astăzi intră în vigoare acordul climatic de la Paris

in Poluare 4 November 2016 60 Views

Acordul agreat în luna decembrie a anului trecut pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră intră în vigoare vinerea aceasta, 4 noiembrie 2016. Cele aproape 200 de state semnatare și-au propus să prevină o creștere a temperaturilor mai mare de 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale (1970).

acordul climatic

Dac─â am continua s─â polu─âm ├«n ritmul actual, p├ón─â ├«n 2030 am dep─â╚Öi cu ├«ntre 12 ╚Öi 14 miliarde de tone cantitatea de emisii limit─â pentru men╚Ťinerea cre╚Öterii de temperatur─â sub 2 grade Celsius la nivel global. Este motivul pentru care aproape 200 de state s-au angajat anul trecut la Paris s─â ia m─âsuri pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

Patricia Espinosa, ╚Öefa departamentului climatic al ONU, a avertizat c─â este nevoie de ac╚Ťiuni concrete:

Calendarul ne preseaz─â, pentru c─â nu se ├«nregistreaz─â ├«nc─â sc─âderi ale emisiilor de gaze cu efect de ser─â care accelereaz─â schimb─ârile climatice, al─âturi de gravele lor consecin╚Ťe. Trebuie ╚Ťinut cont de asta la ├«nt├ólnirea de la Marrakesh.

S─âpt─âm├óna viitoare, va ├«ncepe la Marrakech, Maroc, cea de-a 22-a conferin╚Ť─â ONU pe tema schimb─ârilor climatice. Anul acesta, obiectivul este acela de a discuta despre politicile, tehnologia ╚Öi sursele de finan╚Ťare necesare pentru atingerea obiectivelor agreate ├«n acord.

Acordul climatic, de la adoptare la aplicare

Adoptarea acordului climatic a avut loc la┬ásf├ór╚Öitul anului trecut, dup─â 2 s─âpt─âm├óni de negocieri, desf─â╚Öurate ├«n cadrul celei de-a XXI-a conferin╚Ťe a P─âr╚Ťilor (COP 21) la Conven╚Ťia ÔÇô┬ácadru┬áa Organiza╚Ťiei┬áNa╚Ťiunilor Unite┬áasupra schimb─ârilor climatice (UNFCCC). ├Än perioada 30 noiembrie ÔÇô 12 decembrie 2015, au fost prezen╚Ťi la Paris ├«n jur de 150 de ╚Öefi de state ╚Öi de guverne ╚Öi peste 25.000 de delega╚Ťi oficiali ai guvernelor, ai organiza╚Ťiilor interguvernamentale, ai agen╚Ťiilor ONU, ai ONG-urilor ╚Öi ai societ─â╚Ťii civile.

De la adoptarea acordului și până la punerea lui în aplicare, mai existau câteva provocări de depășit. Mai întâi el trebuia semnat de state, lucru care s-a întâmplat în mare parte în aprilie 2016.

Apoi, pentru ca prevederile lui s─â devin─â obligatorii din punct de vedere juridic, era nevoie s─â ├«l ratifice cel pu╚Ťin jum─âtate dintre statele semnatare, cu condi╚Ťia ca ele s─â genereze cel pu╚Ťin 50% din cantitatea total─â de emisii. Procesul putea avea loc p├ón─â ├«n 2020. Acest lucru s-a ├«nt├ómplat ├«ns─â mai repede, respectiv ├«n decursul anului ├«n curs. ├Än total, 72 de ╚Ť─âri l-au ratificat deja. Odat─â cu ratificarea din partea Uniunii Europene la ├«nceputul lunii trecute, a fost posibil─â intrarea ├«n vigoare.

Comentarii

comentarii