Attila Korodi: 32% din populatia Romaniei nu beneficiaza de alimentare cu apa si canalizare

Peste 30 la suta din populatia Romaniei nu este racordata la retelele de alimentare cu apa potabila si la canalizare, Romania fiind pe locui doi in Uniunea Europeana ca necesar de investitii in modernizarea retelei de apa, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Attila Korodi.

„Doar 52 la suta din populatia Romaniei beneficiaza de servicii de canalizare si alimentare cu apa, in timp ce 16 la suta nu beneficiaza de servici de alimentare cu apa potabila, si 32 la suta nu beneficiaza de alimentare cu apa si de canalizare”, a spus ministrul Mediului.

Korodi a precizat ca Romania sta foarte prost la acest capitol comparativ cu statele din Uniunea Europeana. Si statele din apropierea Romanie stau cu mult mai bine. In Cehia, 90 la suta din populatie beneficiaza de retele de alimentare cu apa si canalizare, in timp ce in Ungaria 90 la suta din populatie este racordata la reteaua de alimentare cu apa si 62 la suta de servicii de canalizare.

„Romania este pe locul doi in randul tarilor din Uniunea Europeana ca necesar de investitii in modernizarea retelei de apa si canalizare dupa Polonia”, a spus Attila Korodi.

Romania are o retea de canalizare de 18.381 de kilometri, doar 11,5 milioane de locuitori fiind racordati la sistemul de canalizare. Practic, 90 la suta din locuitorii aflati in mediul urban beneficiaza de canalizare si doar 10 la suta din locuitorii aflati in mediul rural au acaces la reteaua de canalizare.

Romania este intr-o situatie negativa si in ceea ce priveste gestionarea apelor epurate si a deseurilor.
„Peste 50 la suta din apele contaminate nu sunt epurate. Este o situatie provocata de faptul ca din cele 1.300 de statii de epurare a apelor, peste 63 la suta nu functioneaza. Astfel de probleme se inregistreaza si in orase mari precum Bucuresti si Craiova”, a precizat ministrul.

Korodi a precizat ca Romania va trebui sa investeasca circa 9,5 miliarde euro pana in 2018 pentru dezvoltarea retelei de alimentare cu apa si canalizare in orasele cu peste 10.000 de locuitori, din care 5,7 milioane de euro pentru statiile de epurare si 3,8 milioane euro pentru retelele de canalizare.

Romania produce anual 36,7 milioane tone de deseuri, respectiv 100.000 de tone pe zi, din care 71 la suta din activitati industriale si 29 la suta deseuri produse de orase.

Cifrele vor creste, potrivit Ministerului Mediului, cu 0,8 la suta pe an in ceea ce priveste deseurile municipale. Din cantitatea de deseuri, circa 20 la suta nu sunt reciclabile, iar un roman produce zilnic circa 5 kilograme de deseuri. Insa doar doi la suta din deseurile reciclabile sunt in cele din urma reciclate, a spus Attila Korodi.

Ministerul Mediului si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Public si Locuintelor au lansat miercuri schema pentru investitii de mediu in sectorul public, care privesc gestionarea deseurilor si gospodarirea apelor si a apelor uzate.

Circa 36,6 milioane de euro vor fi disponibili pentru proiectele ce trebuie depuse pana la 25 aprilie 2008. Finantarea este asigurata prin Programul Phare 2006 – Coeziune Economica si Sociala si de la bugetul de stat. Programul se adreseaza localitatilor cu pana la 50.000 de locuitori din toate regiunile de dezvoltare.
Pana in prezent, au fost implementate 264 de programe cu finantare Phare, valoare totala a acestor proiecte fiind de circa 115 milioane de euro.

"Acesta este ultimul din cele sapte scheme cu finantare Phare, pentru care a fost lansata schema de investitii. Este necesara o cooperare intre institutii pentru ca acesti bani sa fie utilizati cu folos. Romania a implementat deja din 1998 un program in valoare de 200 milioane dolari pentru alimentarea cu apa in sistem centralizat, alte 160 milioane de euro fiind destinate pentru alimentarea cu apa in localitatile cu pana la 50.000 de locuitori, dintr-un imprumut de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei", a explicat ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely.

spot_img

Ultimele știri