Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Attila Korodi, ministrul Mediului: Miliardele lui Korodi

Interviu de Corneliu Belciug

Aproximativ 60% din investitiile din cadrul programului operational sectorial pentru mediu vor contribui la extinderea sau modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea sau modernizarea statiilor de epurare, dar si la eficientizarea serviciilor de apa si canalizare. Ministerul Mediului crede ca, pentru conformarea cu standardele europene din sectorul de apa, Romania trebuie sa investeasca 19 miliarde de euro pana in 2018, din care 9 miliarde de euro doar in perioada 2007-2013.

Green Report: POS Mediu ne aduce in tara 4,5 miliarde de euro. Mai punem si noi un miliard, s-au facut 5,5. Ce facem cu atatia bani?

Attila Korodi: Din pacate pentru Romania, cheltuirea acestor bani nu este o problema atat de grea. De ce spun "din pacate"? Pentru ca, avand o infrastructura a mediului subdezvoltata fata de media europeana, acesti bani vor fi orientati spre investitiile majore in domeniul calitatii apei, a apelor uzate, in domeniul managementului deseurilor, al limitarii poluarii din industria energetica, in domeniul infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor si biodiversitate. Aceste putine elemente arata ca POS-ul de mediu din Romania este mult mai concentrat pe anumite domenii decat un POS de mediu dintr-o tara europeana normala. Din pacate, pana in 2018 avem de cheltuit inca multe miliarde de euro pentru a acoperi infrastructura de baza de mediu, care in foarte multe tari europene deja exista.

Cand vin primii bani si cand vor fi demarate procedurile de acordare?

Anul acesta, conform targetului discutat cu Uniunea Europeana, trebuie sa contractam aproape 300 de milioane de euro. Acest lucru nu inseamna insa ca banii trebuie efectiv cheltuiti, ci ca trebuie sa avem contracte de finantare cu diferiti beneficiari in valoare de cel putin suma aceasta. Din calculele facute de noi, probabil ca anul acesta vom depasi suma acordata, pentru ca am pregatit 15 mari proiecte de investitii, dintre care sunt sigur ca 10 pot sa plece catre Bruxelles, iar in perioada urmatoare vor fi aprobate. Inseamna ca noi ne vom incadra in suma. Cheltuirea banilor se va face in cel mult trei ani, adica pana in 2010 inclusiv si probabil ca cea mai mare parte a acestor 300 de milioane de euro se va regasi in facturi platite in jurul anului 2009.

Pentru 2008, ce suma trebuie sa contractam?

In 2008 ajungem sigur aproape de 700 de milioane de euro, urmand ca pana in 2010-2011 suma sa creasca. Dupa 2011, ea va incepe sa scada, iar banii care vor fi contractati in 2013 trebuie cheltuiti in doi ani, pana in 2015.

Daca ati fi om de afaceri, ce ar mai trebui sa stiti, pe langa faptul ca 4,5 miliarde de euro vor veni de la UE pentru proiecte de mediu?

Daca as fi antreprenor m-as concentra pe localitatile si pe regiunile care primesc marile finantari in domeniul apei potabile, al apelor uzate si al managementului deseurilor. Prin Ministerul Mediului, care are informatii publice, aflu care sunt zonele vizate de astfel de investitii si, dupa aceea, contactez autoritatea locala, care, din fericire, este autoritatea care si liciteaza, si implementeaza proiectele. Cu ei iau legatura pentru a afla date destule ca sa pot participa la licitatiile lucrarii. Exista companii private care se plang de faptul ca atunci cand sunt organizate astfel de licitatii vine o fosta companie de stat si, pentru ca are experienta, pentru ca are un background, castiga licitatiile respective.

Cum putem evita ca firmele care castiga licitatiile sa subcontracteze lucrarile?

Fiind proiecte cu o valoare ridicata, mai ales in domeniul apei, unde finantam fiecare regiune cu sume cuprinse intre 50 si 120 de milioane de euro, incurajam participarea companiilor internationale. Fiindca procedurile sunt mult mai complexe, eu nu cred ca poate sa castige o firma locala mica, ci o companie care are atat experienta in executarea unor lucrari de amploare, cat si un cash-flow foarte ridicat, dar, pe de alta parte, are si experienta locala si, implicit, un partener local. De exemplu, la lucrarile pe ISPA, licitatiile erau castigate de consortii care inglobau atat companii internationale, cat si romanesti.

Gandindu-va la POS Mediu, la faptul ca e vorba despre multi bani si multe proiecte care urmeaza sa fie realizate in doar cativa ani, care este cea mai mare temere a dv. legata de desfasurarea acestui program?

Pentru mine, partea care necesita cea mai mare atentie este intarirea autoritatilor locale pentru a dezvolta capacitatea sa deruleze toate procedurile. Numai in ultimii doi ani, bugetul total alocat intaririi autoritatilor locale se ridica la 50 de milioane de euro in total, iar acestea vor continua. Eu vad probleme in acele zone unde pana acum nu au fost implementate programe europene, unde acum un an am inceput intarirea autoritatilor locale, dar unde se simte nevoia si unei experiente propriu-zise de implementare. Acolo vad eu problemele.

Daca in 2013 vom ramane cu bani in banca… cine va fi de vina?

In general, structura administrativa a Romaniei.

Dar nu ati putea sa spuneti ca ar fi Ministerul sau administratia locala?

Vedeti … eu am luptat si am castigat, dar era sa pierd lupta aceasta. Pentru ca aveam de luptat cu o politica ce presupunea ca toate proiectele mari sa fie duse de la centru, de la Bucuresti, catre autoritatile locale. Va dati seama: daca la fondurile ISPA, din cauza birocratiei excesive, s-a blocat finantarea in foarte multe zone, ce sa spunem despre fondurile de postaderare, care sunt de trei ori mai multe la nivel de suma si cu o perioada de implementare mult mai rapida? De aceea eu cred ca ducand aceste lucrari, licitatii, implementari la nivelul beneficiarului avem sansa reala sa le implementam. Insa nu vom putea face acest lucru daca inca mai sunt frane birocratice la nivel central.

Ati anuntat, intr-o conferinta de presa, ca investitiile in sectorul generarii de energie "verde" vor creste de la 300 de milioane de euro la 2,7 miliarde, de noua ori mai multi bani investiti intr-o industrie care nu a avut priza la romani. De unde vin banii si cat de optimist sunteti ca vor exista investitii de 2,7 miliarde de euro in energie regenerabila?

Daca sunt optimist? Nu sunt optimist, sunt realist. Realism inseamna pentru mine ca trebuie sa fie largite capacitatile de cofinantare a proiectelor private in Romania pentru ca obtinerea energiei regenerabile este legata de sectorul privat. Desigur, sectorul privat nu are capacitatea financiara de a implementa aceste proiecte destul de costisitoare in comparatie cu generarea energiilor clasice utilizate in Romania. De aceea am vrut, pe de-o parte, sa aratam companiilor private care sunt posibilitatile de lansare in afacerea care vizeaza generarea energiilor regenerabile, pe de alta parte, sa sensibilizam administratia centrala sa largeasca sursele de cofinantare pentru aceste proiecte. La ora actuala exista doar doua surse care pot fi utilizate. Vorbim despre Fondul pentru Mediu si despre Agentia Nationala de Conservare a Energiei. Va urma o a treia, care va veni de la Programul Sectorial de Competitivitate, care are si un sector de energie. Insa eu nu cred ca sunt destule, mai ales ca sectorul de energie are o caracteristica interesanta. Ca si internetul, se mani festa la nivelul cetateanului, in casa noastra, in gospodaria noastra. Noi putem sa acoperim o parte din ener giile pe care le utilizam. Eu cred cafinantarile ar trebui sa ajun ga pana la persoa nele fizice. De ce cred asta eu, ca ministru al mediu lui? Nu sunt ministru al Energiei, dar voi face lobby permanent pentru ca, de exemplu, fondul special pentru autovehicule, care genereaza venit, sa fie mutat catre proiecte ce capteaza sau scad emisiile de CO2. Desigur, fiindca aceasta emisie de CO2 provine, in cea mai mare parte, din industria energetica, e clar ca sectorul energetic va avea cel mai mult decastigat.

Spuneati, in aceeasi conferinta de presa, ca potentialul energetic al Romaniei este de 23.000 de GWh/an, doar in industria eoliana. Daca ne gandim la amplasarea unor instalatii cu o putere totala de 14.000 MW, ne-am situa la mica distantade capacitatea detinuta in prezent de Germania. Cat de optimist sunteti in directia aceasta?

Eu sunt mai precaut in acest sens. Nu cred ca aceasta capacitate va fi acoperita vreodata 100% pentru ca sunt si zone limitate de profilul geografic, sau din cauza necesitatii de protectie a naturii. Dar cred ca, prin semnalul pe care l-am tras, le-am aratat investitorilor care sunt zonele in care ei pot sa prospecteze piata. Eu cred ca, cel mai devreme intr-un an, vom constata o largire a acestor capacitati de generare energetica. La ora actuala sunt destul de multe zone unde sunt puse generatoare pentru cercetare. Asta inseamna ca anumite companii pot deja prospecta capacitatea de generare energetica a unor zone geografice si acestea, dupa un an de adunat date statistice, vor duce fie la decizia de a investi pentru a largi acele generatoare intr-un parc eolian, fie de a inchide aceste pros – pectiuni. Cel mai devreme intr-un an vom vedea mai multe capacitati in zona Dobrogei si in zona Banatului.

Credeti ca 2008 va fi anul energiei eoliene?

Cred ca startul va fi dat in partea a doua a anului 2008. Chiar dupa conferinta de presa, Ministerul a fost contactat de cel putin 15 grupuri de investitori pentru a cere informatii. Noi i-am dirijat catre Autoritatea Nationala de Meteorologie, pentru ca ei au date si le pot pune la dispozitia investitorilor. Asta inseamna ca in anii urmatori se va accelera. Nu degeaba am facut aceasta conferinta de presa, ca sa aratam ca si in Romania se poate.

Vorbind despre sursele alternative de energie, de ce credeti ca nimeni nu a dat niciun semnal cu privire la aceste lucruri in Romania? Care ar fi explicatia?

Pentru un simplu motiv: ceea ce se produce in Romania, utilizand energie hidro, termo si nucleara, este la ora actuala suficient. Din fericire pentru sanatatea oamenilor din Romania si pentru dezvoltarea durabila, schimbarile vin datorita politicilor la nivelul Uniunii Europene vizavi de modificarile climatice. Sunt convins ca dupa implementarea acestor proiecte ori vom exporta energie in afara granitelor ori vor scadea semnificativ capacitatile de producere a energiei electrice termo. Aceasta este realitatea in Romania.

Va ganditi si la subventii pentru utilizatorii de energie verde?

La ora actuala, in Romania exista un sistem de certificate verzi, implementat de Ministerul Economiei. In 2009, 9,6% din totalul energiei furnizate cetatenilor trebuie sa provina din surse regenerabile. Fiecare companie trebuie sa cumpere aceste certificate din oferta finala catre cetateni, ceea ce inseamna o siguranta pentru cei care produc aceste energii. De asemenea, trebuie sa spunem ca exista si o finantare de la 20 la 40 de euro pe megawattul de energie verde produsa adiacent ener gi ei con ventionale. Solutii exista, insa, din cauza raspan irii ener giei hidro, nu sunt foarte vizibile. Poate ca in 2008, 2009 sau in deceniul urmator vor fi mult mai vizibile pentru ca producerea energiilor regenerabile va fi mult mai diversa.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri