Au fost crea╚Ťi ├«n laborator embrioni hibrizi de rinocer alb, o specie aproape extinct─â

in Biodiversitate 10 July 201810 Views

Pentru prima dat─â, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au reu╚Öit s─â creeze embrioni hibrizi de rinocer alb nordic, mamferul aflat ├«n cel mai mare pericol de dispari╚Ťie, potrivit unui studiu publicat de Nature Communications. Rinocerul alb nordic este unul dintre cele dou─â subspecii de rinoceri albi. Aproape 200.000 de rinoceri albi ├«nc─â supravie╚Ťuiesc ├«n sudul Africii, ├«ns─â cei din nord aproape au disp─ârut.

Este vorba de primul embrion hibrid creat prin fecundarea in vitro care ajunge la nivel de blastocit – cu 5 sau 6 zile de dezvoltare – cu o structur─â celular─â complex─â. Este un progres care ar putea totodat─â duce la conservarea acestui mamifer, dup─â moartea ├«n martie anul acesta a ultimului mascul ├«n v├órst─â┬á de 45 de ani. Doar dou─â femele din aceast─â specie mai tr─âiesc ├«n Kenya.

Proiectul condus de Dr. Thomas Hildebrandt de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania au creat embrioni de rinoceri hibrizi și celule stem derivate din acestea utilizând fertilizarea in vitro sau FIV.

Pentru a crea embrionul cultivat ├«n laborator, cercet─âtorii au folosit sperm─â dezghe╚Ťat─â de la masculi de rinocer alb, congela╚Ťi ├«n prealabil. Av├ónd ├«n vedere sc─âderea num─ârului de ou─â de femei de sex feminin de ras─â alb─â (ovocite) disponibile, cercet─âtorii au fertilizat ou─â dintr-un subspecie str├óns legat─â, rinocerul alb de sud (SWR).

Embrionii hibrid NWR-SWR hibrizi au evoluat p├ón─â la stadiul de blastocist.┬áEmbrionii hibrizi rezulta┼úi au fost congela┼úi pentru o posibil─â implantare la subspecia sudic─â, ├«ntr-un viitor apropiat. Urm─âtorul pas va fi deplasarea ├«n Kenya pentru a colecta ovocite de la cele dou─â femele de rinocer alb nordic r─âmase ┼či crearea de noi blastoci┼čti unde at├ót ovulul, c├ót ┼či sperma s─â fie de la aceea┼či subspecie.

“Celulele stem pluripotente au capacitatea de a se re├«nnoi pe o perioad─â nedeterminat─â ╚Öi de a se dezvolta ├«n orice celul─â a unui organism viu”, a declarat profesorul Cesare Galli, a c─ârui echip─â a generat celulele stem rinocerice.

Descoperirea f─âcut─â de laureata cu Nobel pentru Fiziologie ┼či Medicin─â din 2012, Shinya Yamanaka, privind faptul c─â celulele mature se pot reprograma pentru a deveni pluripotente, a permis o nou─â focalizare combin├ónd ÔÇŁtehnologia de reproducere asistat─â cu colectarea de ovociteÔÇŁ,a declarat Hildebrandt la o conferin┼ú─â de pres─â.

Exper╚Ťii ├«ns─â s-au ├«ngrijorat ╚Öi se tem c─â ├«nvierea subspeciilor folosind celule ├«nghe╚Ťate ar putea crea o popula╚Ťie puternic consanguin─â.

Cu toate acestea, cercet─ârile din luna mai au sugerat c─â specia are suficient─â diversitate ├«n ADN-ul s─âu pentru a supravie╚Ťui acestei “blocaje genetice”.

În timpul unor astfel de blocaje, doar un număr mic de animale contribuie la fondul genealogic, ceea ce duce la o specie mai slabă care se luptă împotriva izbucnirii bolilor și a schimbărilor de mediu.

Rinocerul alb este o specie care la r├óndul ei a fost salvat─â de la extinc╚Ťie, ├«n urma unei sc─âderi accentuate a num─ârului cauzate de braconaj ╚Öi de distrugerea habitatului.

La ├«nceputul secolului al XX-lea aceast─â subspecie era rinocerul cea mai amenin╚Ťat din lume, cu doar 20 de exemplare r─âmase ├«n via╚Ť─â, cu toate acestea, acum exist─â peste 20.000 de oameni care tr─âiesc ├«n s─âlb─âticie.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â declar─â c─â rinocerul alb de nord ar putea face o recuperare similar─â prin eforturile de conservare care utilizeaz─â liniile celulare ├«nghe╚Ťate.

Ultimul rinocer alb alb din Sudan, este supravie╚Ťuit de doar dou─â femele – fiica sa Najin ╚Öi nepoata Fatu.

Fertilizarea in vitro este folosită în industria bovinelor pentru a reproduce efective mai robuste, iar un bivol Cape a fost conceput pentru FIV pentru prima dată în 2016.

Citește și: O companie americană a creat cornuri de rinocer sintetice pentru a reduce braconajul

Comentarii

comentarii