Australia, amenințată de un ciclon cu vânturi puternice

in Schimbări Climatice 6 January 2020 175 Views

Nord-vestul Australiei era, luni dimineață, în așteptarea ciclonului Blake, care urma să aducă vânturi de până la 125 de kilometri pe oră și precipitații abundente.

Potrivit informațiilor furnizate de informat Agenţia meteorologică australiană, citată de The Guardian, ciclonul Blake se mișca încet luni dimineață, și se afla la 215 kilometri de Broome, localitate din nord-vestul țării. Estimările arătau că ciclonul s-ar putea deplasa, luni după amiază sau seară, către Peninsula Dampier, care a fost afectată de incendiile de vegetație începând cu 30 decembrie.

Acesta este primul ciclon care lovește vestul Australiei din această vară, care a început pe 1 decembrie și va dura până pe 29 februarie.

Fenomenul ar putea aduce ploi în unele zone afectate de incendii, inclusiv cea în care se află autostrada Eyre, care a fost închisă pentru câteva zile.

„Nu suntem siguri de cantitatea de precipitații care va cădea unde sunt incendiile și nici de cum acestea vor influența operațiunile de stingere a incendiilor”, a declarat Neil Bennett, de la Agenţia meteorologică australiană. „(Dar) miercuri există probabilitatea unor furtuni și ne așteptăm să vedem niște precipitații”.

Deocamdată, furtuna tropicală Blake este clasificată drept ciclon de categoria 1 – cu vânturi suflând cu 75 kilometri pe oră – este aşteptată să treacă în categoria a doua marţi dimineaţă, când va lovi Broome, un oraş de 14.000 de locuitori.

Agenţia meteorologică a solicitat populaţiei să ia măsuri în vederea sosirea ciclonului şi să pregătească în special kituri de urgenţă, conţinând lanterne, radiouri portabile, baterii de rezervă, alimente şi apă.

Meteorologii prognozează că furtuna va fi însoţită de precipitaţii foarte abundente. Autorităţile se tem de inundaţii în zonele de coastă ale regiunilor Kimberley şi Pilbara.

Bennett a averizat oamenii să nu trateze ciclonul Blake cu superficialitate.

„Este un fenomen periculos. Toate furtunile tropicale sunt periculoase”, a spus acesta.

Până în prezent, o suprafaţă de peste 7 milioane de hectare din Australia – cât suprafaţa Cehiei-, a fost mistuită de flăcări de la debutului sezonului incendiilor, în luna septembrie.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii