Australia va folosi dronele pentru a stinge orice incendiu într-o oră de la izbucnire

in Schimbări Climatice 16 September 2020 50 Views

Până în 2025, Australia și-a propus să dezvolte un plan prin care să stingă incendiile de vegetaţie într-o oră de la izbucnire. În acest sens, va folosi drone, tehnologia satelitară şi inteligenţa artificială.

Foto: Alex McNaught

Proiectul, intitulat „Fire Shield Mission”, a fost prezentat de organizaţia australiană nonprofit Minderoo Foundation, alături de ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei din Australia, Karen Andrews.

Planul, considerat de grup o realizare deosebită pentru Australia, se va baza pe cea mai nouă tehnologie de teledetecţie pentru a depista şi răspunde rapid la incendiile de vegetaţie. Astfel, inteligenţa artificială şi sistemul de învăţare automată vor fi utilizate pentru a identifica flăcările periculoase, iar dronele şi vehiculele autonome vor ajuta la stingerea acestora.

„Ştim că fiecare minut câştigat în detectarea unui incendiu îmbunătăţeşte eficacitatea răspunsului şi reduce potenţialul distructiv al incendiului, aşadar există o oportunitate imensă de a aplica noile tehnologii pentru această provocare”, a declarat liderul de proiect, Adrian Turner, care aproape și-a pierdut viața anul trecut, în timp ce încerca să-i protejeze casa fratelui său de flăcările unui incendiu de vegetație.

„Această lucrare importantă are un potenţial revoluţionar pentru Australia. Evidenţiază puterea colaborării şi ceea ce poate fi realizat printr-o viziune îndrăzneaţă”, a spus Andrews.

Fundaţia colaborează cu peste 50 de parteneri din întreaga comunitate, servicii de urgenţă, industrie, guvern şi cercetare la crearea proiectului şi începerea implementării planului.

Până în prezent, fundaţia a strâns 50 de milioane de dolari australieni (37 de milioane de dolari americani) pentru acest program şi îşi propune să atragă finanţare în numerar şi echipamente în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Incendiile de vegetaţie care au devastat zone din Australia în 2019-2020 au provocat decesul a 33 de persoane şi numeroase animale, au distrus peste 3.000 de locuinţe şi au mistuit peste 17 milioane de hectare de teren. În ultimii 20 de ani, incendiile au provocat aici daune de peste 120 de miliarde de dolari.

„Impactul schimbărilor climatice va fi din ce în ce mai grav”, a spus Turner.

Citește și: 
În jur de 350 de koala ar fi murit într-un incendiu de vegetație din Australia

FOTO. A nins în unele părți din Australia, pentru prima dată în 15 ani

Comentarii

comentarii