Australia va aloca 500 de milioane de dolari pentru lupta cu efectele schimb─ârilor climatice din regiunea Pacificului

in Schimb─âri Climatice 17 August 2019 74 Views

Cel mai probabil ├«n urma presiunii vecinilor s─âi din Pacific, Australia va aloca 500 de milioane de dolari australieni (338 de milioane de dolari americani) regiunii Pacificului pentru lupta cu efectele schimb─ârilor climatice. Banii vor fi folosi╚Ťi pentru ├«mbun─ât─â┼úirea rezisten┼úei ├«n fa┼úa dezastrelor ┼či pentru produc┼úia de energie regenerabil─â.

În ultimii ani, Australia s-a confruntat cu reacţii serioase din partea vecinilor săi din Pacific care au susţinut că autorităţile australiene nu fac suficient pentru scăderea emisiilor de carbon continuând să investească în producţia de cărbune.

Luni, premierul Fiji, Frank Bainimarama, a solicitat Australiei ÔÇ×s─â aprecieze mai multÔÇŁ ceea ce a numit ÔÇ×amenin┼úarea existen┼úial─âÔÇŁ cu care se confrunt─â na┼úiunile din Pacific. ├Än plus, Australia ar trebui s─â gr─âbeasc─â tranzi┼úia c─âtre energie regenerabil─â, altfel obiectivul de zero emisii de carbon p├ón─â ├«n 2050 nu ar putea fi atins ├«n condi┼úiile continu─ârii utiliz─ârii c─ârbunelui, a mai declarat acesta.

Astfel, probabil ├«n urma presiunilor, Australia va folosi ace╚Öti bani pentru finan┼úarea unui proiect hidroelectric ├«n Insulele Solomon, pentru c─âi rutiere ┼či poduri ├«n Papua Noua Guinee ┼či pentru consolidarea ┼čcolilor ├«n Kiribati. Suma va fi acordat─â timp de cinci ani, din 2020, ╚Öi vine separat de cei 300 de milioane de dolari americani aloca┼úi ├«ntre 2016 ┼či 2020.

ÔÇ×Pacificul este casa noastr─â, pe care o ├«mp─âr┼úim ca familie de na┼úiuni. Vom lucra cu partenerii no╚Ötri din Pacific s─â fac─â fa╚Ť─â provoc─ârilor cu care se vor confrunta anii urm─âtoriÔÇŁ, a declarat mar┼úi premierul australian Scott Morrison ├«naintea unei vizite oficiale ├«n Tuvalu, ├«n vederea particip─ârii la Forumul Insulelor din Pacific, potrivit The Guardian.

Guvernul australian a mai anun╚Ťat c─â a rezervat 140 de milioane de dolari pentru a ├«ncuraja sectorul privat s─â investeasc─â ├«n proiecte cu emisii sc─âzute, rezistente la schimb─ârile climatice, pentru zona Pacificului ╚Öi a Asiei de Sud-Est.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

Liderii din zona Pacific au spus, ├«ns─â, c─â e nevoie de eforturi mai mari din partea Australiei dec├ót investi╚Ťiile financiare. E nevoie de ac╚Ťiuni concrete pentru a reduce emisiile, au transmis ace╚Ötia.

Premierul din Tuval, Enele Sopoaga, care g─âzduie┼čte Forumul Insulelor din Pacific, a declarat c─â sumele investite ÔÇ×nu ├«nseamn─â nimic dac─â se contribuie la efectul grav al schimb─ârilor climaticeÔÇŁ.

ÔÇ×Australia trebuie s─â fac─â mai multÔÇŁ, a subliniat la r├óndul activista de mediu Claire Anterea din Kiribati, una dintre micile state insulare care se afl─â ├«n situa┼úie de risc din cauza cre┼čterii nivelului oceanelor.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii