Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Austria Showcase

Responsabilitatea fata de mediu este in crestere in Romania. Aderarea la UE in anul 2007 necesita o adaptare rapida a standardelor romanesti legate de mediu la cele din Europa. Deosebit de stringenta este recuperarea in domeniul alimentarii cu apa potabila, al tratarii si evacuarii apelor uzate si al deseurilor. Firmele austriece au sanse extraordinare in acest domeniu, datorita unui know-how renumit si a imaginii pozitive. UE si di verse institutii financiare internationale pun la dispozitie mijloace financiare pentru pentru proiectele de apa menajera si apa reziduala. Apar din ce in ce mai multe modele Public Private Partnership. In cadrul masurilor pentru protect ia mediului se ivesc oportunitati de afaceri atat pentru firme din constructii si din domeniile conexe, cat si pentru furnizorii de masini noi si la mana a doua.

Tehnologia austriaca de mediu destinata Romaniei

Dr. Josef Pröll – ministrul mediului din Austria, omologul sau, Attila Korodi – ministrul mediului din Romania, si vicepresedinta Camerei Economice din Austria Superioara – dna. Mag. Ulrike Rabmer-Koller inaugureaza, la Bucuresti, pe 5 noiembrie showcase-ul "Tehnologia austriaca de mediu destinata Romaniei". La Showcase-ul pe tema tehnologiei mediului, factorii de decizie care se afla la conducerea oraselor si a localitatilor din Romania isi vor prezenta proiectele din domeniu, in timp ce expertii austrieci vor face cunoscute tehnologiile privitoare la mediu. Centrul de greutate il reprezinta domeniile: alimentarea cu apa, canalizarea, evacuarea apei si a apei reziduale, separarea si valorificarea deseurilor si tehnologiile alternative.

Reprezentanti ai bancilor si experti in domeniul transportu rilor vor completa discutiile in cadrul workshopului interactiv. In urma prezentarii proiectelor sustinute de reprezentantii orasului Bucuresti, experti financiari austrieci, printre care banca Dexia Kommunalkredit – o filiala a societatii austriece Komunalkredit si a grupul Dexia – lider mondial al societatilor care finanteaza proiecte de infrastructura, banca Volks bank – deschisa in Romania in 2000, care pana in prezent are deja 120 de filiale in toata tara si care este una dintre primele banci din Romania, si Raiffeisen Landesbank din Austria Superioara – cea mai puternica banca regionala din Austria, vor face cu noscute solutii privitoare la proiectele locale respective. In afara de serviciile bancare clasice foarte cunoscute, banca Raiffeisen a dezvoltat o multitudine de idei de finantare, cum ar fi PPP – Parteneriatul Privat Public, o combinat ie intre fi nantarea privata si cea de stat. Pentru a atinge standardele impuse de Uniunea Europeana pana in anul 2018 privitoare la protectia mediului, Romania va trebui sa absoarba investitii de circa 30 de miliarde de euro. Din partea Uniunii Europene se va acorda sprijin pentru atingerea acestor obiective, prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru proiectele de mediu ce se vor aplica incomune.

Gestionarea deseurilor

Din cauza faptului ca, in Romania, gropile de gunoi nu func tioneaza conform regulamentului stabilit si deoarece se depoziteaza amestecat deseurile casnice cu cele industriale, in Romania exista circa 350.000 de hectare de suprafete contaminate. Numai 8% din gropile de deseuri corespund standardelor europene, cu toate ca depozitarea deseurilor reprezinta cea mai importanta metoda de gestionare a acestei activitati.
Un numar mare de societati austriece prezente, cum ar fi: AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH – un grup de firme ce se pozitioneaza pe primele locuri in Europa Centrala si de Est in cadrul societatilor care gestioneaza dese urile, BAU + TEC – o asociatie internationala a inginerilor ce deruleaza proiecte de protectie a mediului in activitatile de geotehnica si constructii supraterane, CPC Austria GmbH – care activeaza in domeniile: gestionarea deseurilor, managementul materialelor, biodiesel, coordonarea proiectelor ÖKOPRO FIT, consultanta, training, networking, KOMPTECH – lider international care ofera tehnologii pentru masini si sisteme, pentru tratarea mecanica si biologica a deseurilor si a biomasei si, in sfarsit, firma M-U-T (Maschi nen-Umwelttechnik-Transportanlage GmbH) – care livreaza masini si utilaje pentru logistica, colectarea, pregatirea si evacuarea deseurilor si a apei menajere, si-au aratat disponibilitatea de a veni in ajutor.

Apa potabila si apa menajera

Tratarea defectuoasa a apei si poluarea ei reprezinta pentru Romania una dintre marile probleme de mediu. Exista in tara 1.300 de instalatii de decantare (industriale si comunale); in 2005 functionau numai 492 dintre ele conform cerintelor. Bucurestiul nu are pana acum niciuna care sa functioneze la standardele solicitate! Motivele care stau la baza acestei situatii sunt reteaua de canalizare invechita si reconstructiile nerealizate conform cerintelor. Si pentru aceste probleme, urmatoarele firme au oferit solutii: Bilgeri EnvironTec GmbH – o firma care se ocupa cu dezvoltarea, productia si designul componentelor echipamentelor pentru instalatiile de decantare comunale, cu reciclarea deseurilor comunale, depozitarea deseurilor si a instalatiilor mari de biogaz, firma Energie AG Oberösterreich Wasser GmbH din Austria Superioara – al carei domeniu de activitate este alimentarea cu apa potabila, eliminarea apei reziduale, consultanta si servicii bancare.

Ca o componenta a platformei HACH LANGE, si firma Dr. Bruno Lange GmbH isi ofera serviciile, care au la baza solutii obtinute in urma experientei dobandite in tehnica pentru evacuarea apei reziduale, pentru alimentarea cu apa potabila si tratarea apei, iar firma Ing. Aigner Wasser-Wärme-Umwelt GmbH – ofera solutii pentru utilizarea masinilor si echipamentelor pentru instalatiile de evacuare a apei. Solutii inovative in domeniul tehnicii alimentarii cu apa potabila si a evacuarii apei reziduale ofera si PROBIG – firma care se numara printre liderii ce ofera instalatii de evacuare a malului din pamant, firma Rabmer Bauund –InstalltionsgesmbH – al carei program ofera procedee diverse pentru curatirea si re conditionarea conductelor de toate tipurile, precum si WSG – Wasser Service GmbH, care ofera solutii individuale pentru instalatiile de apa.

Alte tehnologii de mediu

Atat in cazul instalatiilor subterane, cat si al celor supraterane s-a investit masiv in ultimii ani. Intrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana a influentat pozitiv aceasta conjuctura. Fonduri in valoare de 12 milioane de euro pe zi vor fi puse la dispozitie intre anii 2007-2012, o mare parte dintre ele sunt destinate imbunatatirii infrastructurii, instala tiilor de epurare, a alimentarii cu apa, canalizare etc. Necesitatea obtinerii de informatii din partea unor experti in domeniul asistentei tehnice, al productivitat ii si al managementului de proiect este crescanda. Aceste informatii sunt oferite de unii dintre cei mai mari consultanti austrieci care ofera servicii in domeniile mai sus amintite, respectiv de Export Consult – o firma care s-a specializat pe tehnica mediului, electronica industriala, de Invenio Consult – care se ocupa cu tehnologia mediului, precum si cu instalatiile de incendiere a deseurilor, cu instalatiile pentru sortarea deseurilor, cu balotarea deseului si reciclarea lui, cu instalatiile uzate de racire, cu logistica pentru transportul deseurilor, evacuarea apei menajere comunale si din gospoda riile particulare, cat si cu instalatiile de decantare a malului.

La Showcase-ul austriac pe tema tehnologiei mediului au mai fost prezente urmatoarele firme foarte cunoscute: Kornfeld Ziviltechniker GmbH – consultant in toate domeniile aferente alimentarii cu apa, PORR Umwelttechnik GmbH – o firma care ofera servicii in toate domeniile legate de protectia mediului, Purator Wallner&Neu bert –Umwelttechnik (PWN) – leader pe piata austriaca in domeniul tehnologiei evacuarii apei menajere si a apei reziduale, Ring Consult – consultant cu o experienta de peste 30 ani in planificarea functionarii instalatiilor de evacuare a apei reziduale si in cel al instalat iilor pentru gestionarea deseurilor, SEDA – Umwelttechnik GmbH – leader pe piata producatorilor de tehnologie pentru asanare si drenare, Strabag Umwelt technik – consultant cu o vasta experienta in domeniul constructiei de utilaje pentru mediu, firma TERRA – una dintre cele mai competente firme care activeaza in domeniul protectiei mediului din Austria, accent pe domenii privind solul, apa, deseurile etc., cat si firma UNTHA – un specialist in productia de masini si utilaje pentru concasare, destinate unui spectru larg de domenii.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri