Austria și-a închis ultima termocentrală pe bază de cărbuni

in Energie 20 April 2020 156 Views

Austria a închis, vineri, ultima sa termocentrală care funcţiona pe bază de cărbune, și a devenit a doua țară din Uniunea Europeană care renunță la acest tip de combustibil pentru a produce energie, după Belgia, în 2016, anunță Euractiv.

Centrala se află la Mellach, în sud estul Austriei și la 200 de kilometri sud de capitala Viena. Termocentrala, construită în anii ’80, a alimentat cu energie electrică oraşul Graz, al doilea ca mărime din țară, timp de 34 de ani și este operată de compania Verbund.

Celelalte termocentrale pe bază de cărbune din Austria au fost închise treptat pe parcursul ultimilor 15 ani.

Aceasta reprezintă o etapă simbolică în strategia acestei ţări care vrea ca în anul 2030 să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile.

“Închiderea ultimei centrale cu cărbune este un pas istoric: Austria iese în sfârșit din alimentarea cu energie electrică pe bază de cărbune și face un alt pas către eliminarea treptată a combustibililor fosili”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac pentru Protecția Climei, menționând că guvernul vrea să aibă o sursă de energie 100% regenerabilă până în 2030. „Aceasta ne oferă și independență economică: în prezent cheltuim 10 miliarde de euro pentru importurile de cărbune, petrol și gaze.”

De asemenea, coaliţia la putere şi-a fixat un obiectiv şi mai ambiţios privind decarbonizarea economiei în jurul anului 2040, cu zece ani mai devreme decât obiectivul european.

În prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din producţia de energie a Austriei (cărbune 8,3%, petrol 35,6% şi gaze naturale 22,4%).

Comentarii

comentarii