Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Autoritatile din Dambovita nu acceseaza programe de mediu

Niciun oras din judetul Dambovita nu dispune de suprafata de spatiu verde pe care o prevad normele europene, iar autoritatile locale nu fac proiecte pentru a accesa fonduri europene pentru extinderea sau reabilitarea spatiilor verzi.

’’Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dambovita a instiintat autoritatile administratiei publice locale despre prevederile legale privind spatiile verzi si a solicitat date despre aceste suprafete. Au fost intampinate dificultati in obtinerea datelor deoarece primariile au invocat imposibilitatea elaborarii registrelor spatiilor verzi, precum si necesitatea definirii mai clare a spatiului verde’’, a declarat seful Serviciului implementare politici de mediu al APM Dambovita, Elena Ivascu.

Cele mai recente date de care dispune APM Dambovita in legatura cu suprafetele de spatiu
verde din judet sunt din 2006.

Municipiul Targoviste dispune, conform acestor date, de sapte metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar municipiul Moreni de 18 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, in conditiile in care normele europene prevad 26 de metri patrati pe cap de locuitor.

La Fieni, oras cu un grad ridicat de poluare, din cauza fabricii de ciment din localitate, este putin peste un metru patrat de zona verde pe cap de locuitor, iar la Pucioasa, cea mai mica valoare, 0,45 metri patrati de zona verde pe cap de locuitor.

’’Anul trecut, nicio autoritate locala nu a facut vreun proiect de mediu pentru extinderea spatiului verde. Singura primarie din judet care si-a exprimat acum intentia de a accesa un program de finantare pentru extinderea spatiului verde din localitate este Pucioasa. La nivel national sunt fonduri de 60 de milioane de lei pentru astfel de proiecte’’, a precizat Elena Ivascu.

Reprezentantii APM spera ca datele sa fie cu mult mai bune, dupa ce vor fi aplicate noile criterii, stabilite de guvern anul trecut, in definirea spatiilor verzi.

’’Zonele verzi reprezinta o conditie indispensabila unei vieti urbane normale. Ele au un rol estetic, dar contribuie si la atenuarea poluarii atmosferice si au un rol important in regularizarea umiditatii aerului si a temperaturii’’, a adaugat Ivascu.

spot_img

Ultimele știri