Autoritatile publice vor fi obligate sa achizitioneze vehicule nepoluante

Autoritatile publice din statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate ca, atunci cand achizitioneaza vehicule, sa ia in considerare nu doar costul acestora, ci si impactul lor asupra mediului, conform unei propuneri de directiva adoptate miercuri de Legislativul comunitar.

Obiectivul acestei directive este acela de a promova mijloace de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic. Directiva nu se va aplica doar autoritatilor publice, ci se refera si la mijloacele de transport rutier achizitionate de entitati contractante indiferent daca acestea sunt publice sau private. In plus, directiva se aplica si la achizitionarea de vehicule utilizate pentru transportul public, lasand insa statelor membre ale UE libertatea de a exclude achizitii minore in vederea evitarii unei poveri administrative excesive.

Avand in vedere ca numarul total anual de vehicule achizitionate de autoritatile publice din UE este de 110.000 autoturisme, 110.000 vehicule comerciale usoare, 35.000 camioane si 17.000 autobuze, noua directiva va creste cererea pentru automobile eficiente din punct de vedere energetic, obligand astfel industria sa investeasca in vehicule nepoluante.

Un aspect important al compromisului la care au ajuns Parlamentul si Consiliul este faptul ca, desi prezenta directiva este obligatorie, ea lasa o anumita flexibilitate statelor membre pentru a transpune prevederile directivei in legislatia nationala. Astfel, statele membre au posibilitatea de a exonera vehiculele cu destinatie speciala (de exemplu cele din porturi, santiere de constructii, aeroporturi, sectorul militar, pompieri sau cele utilizate pentru mentinerea ordini publice etc.).

Statele membre au la dispozitie 18 luni de la momentul intrarii in vigoare a directivei (la 20 de zile dupa publicarea sa in Monitorul Oficial) pentru a o transpune in legislatia nationala.

spot_img

Ultimele știri