Autorizatia de mediu valabila pe o perioada de 10 ani

in Stiri 20 November 2008 92 Views

Autorizatia de mediu va fi valabila pe o perioada de 10 ani, cu 5 ani mai mult decat prevede legislatia in vigoare, a stabilit, miercuri, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta. Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Guvernului , autorizatia integrata de mediu va ramane valabila pe o perioada de 10 ani, asa cum este precizat si in legislatia in vigoare, informeaza Agerpres.

Ca o exceptie, autorizatiile de mediu emise cu program pentru conformare sunt valabile pe toata perioada derularii programului, dar nu mai mult de 60 de zile de la data scadenta de realizare a ultimei masuri din programul respectiv. In cazul in care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii lor, autoritatea competenta decide, dupa caz, pe baza notificarii titularului, mentinerea actelor de reglementare sau necesitatea revizuirii acestora, informand titularul cu privire la aceasta decizie.

Pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta, este interzisa desfasurarea oricarei activitati sau realizarea proiectului, planului sau programului care ar rezulta in urma modificarilor care fac obiectul notificarii, precizeaza comunicatul. De asemenea, avizul de mediu si acordul de mediu isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada punerii in aplicare a planului sau programului, respectiv a proiectului.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern mai prevede ca autoritatea competenta pentru protectia mediului informeaza titularii de activitati cu posibil impact semnificativ asupra mediului, cu privire la obligatiile de mediu care trebuie asumate de partile implicate, pe baza evaluarilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare existente. Noul act normativ abroga vechile prevederi conform carora procedura de solicitare si emitere a avizului de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu, precum si procedura de realizare a bilantului de mediu se adopta prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

De asemenea, este abrogata prevederea care stipuleaza ca autorizatia/autorizatia integrata de mediu se emite dupa obtinerea celorlalte avize, acorduri, autorizatii, dupa caz, ale autoritatilor competente, potrivit legii. Textul actului normativ mai prevede abrogarea prevederii conform careia autorizatia de gospodarire a apelor pentru activitatile supuse legislatiei din domeniul prevenirii si controlului integrat al poluarii se emite in conformitate cu prevederile legale din acest domeniu si se include in autorizatia integrata de mediu.

Solicitarile de emitere a actelor de reglementare, depuse inainte de intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se solutioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data depunerii acestora. Autorizatiile de mediu cu program de conformare si autorizatiile integrate de mediu cu plan de actiuni emise pana la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, precum si revizuirile ulterioare ale acestora sunt valabile pana la ultimul termen prevazut in programul de conformare, respectiv planul de actiuni, se mai spune in comunicat.

Comentarii

comentarii